Auteurs op het glazen balkon van de Eusebiuskerk, met uitzicht op de Arnhemse binnenstad. Op de voorgrond Dick Caderius van Veen, op de achtergrond Harry van der Ploeg. Foto Rolf Hensel
Auteurs op het glazen balkon van de Eusebiuskerk, met uitzicht op de Arnhemse binnenstad. Op de voorgrond Dick Caderius van Veen, op de achtergrond Harry van der Ploeg. Foto Rolf Hensel (Foto: Rolf Hensel)

Verliefd op Arnhem - Nieuwe Verhalen

Pentekenaar Dick Caderius van Veen en journalist Harry van der Ploeg zijn compleet verknocht aan Arnhem. Ze smeedden een band voor het leven toen ze elkaar aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ontmoetten. Dick liet Harry zijn tekeningen zien van Arnhems bekendste park Sonsbeek, van kastelen in de omgeving, van markante panden in stad en streek. De serie 'Verliefd op Arnhem' werd geboren.

In de Arnhemse Courant verschenen in de vorige eeuw honderden afleveringen over Arnhem en de omringende dorpen langs de Veluwezoom. In deze eeuw zette het duo de serie voort voor dagblad De Gelderlander. Lezers vroegen om een bundeling. Die kwam er. Vijf delen van 'Verliefd op Arnhem' zijn inmiddels verschenen. En nu er is een zesde deel, met nieuwe verhalen, uit de serie die verscheen in 2016 en 2017.

In de bijna drie decennia waarin 'Verliefd op Arnhem' verscheen ging de stad ingrijpend op de schop. Dat leidde steevast tot tumult en verzet. Want Arnhem is een stad waar architecten en stedenbouwkundigen graag gaan voor het grote gebaar. Dat roept dan onherroepelijk heibel op, van mensen die alles uit de kast halen om Arnhem zo groen en monumentaal mogelijk te houden. In de botsing van twee werelden heten de voorvechters van grote vernieuwing dan  'megalomaan'. Dat is weer genoeg voor de andere groep om de hoeders van groen en oud weg te zetten als 'Arnhemwilnixers'. Het contrast tussen oud en nieuw is een geliefd thema in de serie.

De meeste mensen die Harry treft praten graag over hun huis , zijn aangenaam getroffen dat hun trots in een pentekening vereeuwigd is. Ze komen met spannende verhalen, ontroerende anekdotes. Vaak heeft dat te maken met het Arnhem dat moeizaam herstelde van de oorlogswonden, van de verwoestende Slag om Arnhem als gevolg van de mislukte geallieerde luchtlandingsoperatie Market Garden. 

Dick Caderius van Veen krijgt de laatste jaren vaker opdrachten van mensen die graag hun huis of zaak door hem laten tekenen. Het aantal opdrachten is toegenomen omdat 'Verliefd op Arnhem' ook op de website terecht verscheen van dg.nl en ad.nl. 

Veel mensen reageerden op de serie met anekdotes en aanvullingen op de artikelen van 'Verliefd op Arnhem'.  Ook oud-Arnhemmers, die naar het buitenland geëmigreerd zijn. Dat resulteerde tot een aflevering over de Oranjestraat in de Arnhemse wijk Lombok in vroeger tijden die als extraatje in het zesde deel is opgenomen.

'Never a dull moment', grapt Harry graag als alle heibel rond de oude stad en de drang naar vernieuwing weer een rijke inspiratiebron vormt voor zijn luchtige verhalen bij de tekeningen van Dick. Hij gaat er eens goed voor zitten als Dick met een plek tevoorschijn komt waar Arnhem in mooi en lelijk tegelijk lekker uit de bocht vliegt. Arnhem is en blijft een stad van contrasten.

Verliefd op Arnhem 

68 tekeningen en verhalen

ISBN 978-90-829032-5-6

Aantal pagina's 144, gebonden 22,5 x 22,5 cm. 

Prijs 14,95 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden