Jasper Ronkes (r) en vrijwilliger Jules Lommen zijn helemaal klaar voor de Zombiewalk.
Jasper Ronkes (r) en vrijwilliger Jules Lommen zijn helemaal klaar voor de Zombiewalk. (Foto: )

Begonnen als een verjaardagsfeestje

Tijden veranderen. De carnavalsoptocht is misschien doodverklaard, de Arnhemse Zombiewalk daarentegen is springlevend. Een groep van tweehonderd tot bloederige zombies geschminkte jongeren zal morgen op Halloween voor de negende keer vanuit Willemeen door de binnenstad schuifelen om daar menig voorbijganger de stuipen op het lijf te jagen.

door Hilde Wijnen

Arnhem - Als die voorbijganger dat wil tenminste. Want initiatiefnemer en horrorfanaat Jasper Ronkes heeft zijn zombies goed geïnstrueerd. "Sommige mensen duwen hun kind naar voren, zo van: haha, maak eens aan het schrikken! Dat vind ik erg. Gelukkig lopen mijn zombies gewoon door." De tocht lokt soms heftige reacties uit. Van hoofdschudden tot duwen tot discussies, er zijn zoveel meningen als er soorten zombies zijn.

Voor de deelnemers is de Zombiewalk vooral een jaarlijks terugkerend festijn dat gaat om verkleden, voorpret en lol hebben met elkaar. "Mensen komen uit heel Nederland. Er is zelfs elk jaar een vast groepje uit Duitsland."

Er zit veel werk in het organiseren van de tocht. De vergunningen voor de volgende Zombiewalk zullen worden aangevraagd net nadat de laatste zombie zich na Halloween weer bij de levenden heeft gevoegd. En dat terwijl het allemaal begon als alternatief verjaardagsfeestje.

"Ik zocht naar een manier om mijn verjaardag te vieren. Je kunt moeilijk iedereen van Willemeen thuis uitnodigen." De eerste Zombiewalk vond plaats in mei. Zon en zombies, geen ideale combinatie. Toch smaakte de tocht naar meer. De tweede Zombiewalk werd gehouden op de laatste donderdagavond van oktober en zo is het gebleven.

De wandeling duurt twee uur en gaat dwars door het winkelhart. Dat kun je zien als kritiek op de consumptiemaatschappij, als provocatie of lugubere verkleedpartij. Maar het is meer dan dat.
En passant halen de zombies bij de winkels diervoer op voor het asiel. Winkeliers worden hier van tevoren over ingelicht. "Voor mij is dat echt een hoofddoel. Ik groeide op met honden en katten. Ik heb een hekel aan broodfokkers. Heb liever een dier uit het asiel. Een tikje beschadigd misschien, maar met een eigen wil. De vrijwilligers van het asiel doen waanzinnig goed en hard werk. Net als iedereen bij Willemeen trouwens."

Ook is de Zombiewalk een middel om jongeren van hun zolderkamer af te krijgen. Iedereen krijgt een rol bij het organiseren ervan. Er worden posters ontworpen, er is een website, de route moet worden bepaald en de tocht heeft begeleiding nodig. Iedereen is wel ergens goed in. "Het is mooi om te zien hoe je vanuit iets heel kleins kan bijdragen aan iets groots." Verder maakt Jasper er liever niet te veel woorden aan vuil. "Zombie zijn is gewoon leuk en gezellig. Je kunt alles wel benoemen, maar dan verdwijnt de magie."
Zombiewalk, 31 oktober, 19 uur, Willemsplein 1, www.zombiesquad.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden