Ludwig van Dijk bij zijn miniatuur versie van Arnhem, ten tijde van de Slag om Arnhem in 1944. Nu te zien in het Erfgoedcentrum in de kelder van Rozet. (foto: Marnix ten Brinke)
Ludwig van Dijk bij zijn miniatuur versie van Arnhem, ten tijde van de Slag om Arnhem in 1944. Nu te zien in het Erfgoedcentrum in de kelder van Rozet. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Je moet wel tegen je verlies kunnen'

"De figuurtjes zijn een soort schaakstukken. Je komt tijdens het spel voor dilemma's te staan waar de militairen in 1944 ook voor kwamen te staan. Wie of wat offer je op om toch weer een paar stappen verder te komen?"

Marnix ten Brinke

Arnhem - Ludwig van Dijk is van kinds af aan al bezig met miniatuur speelgoed. Vroeger alleen met soldaatjes, maar in 2012 besloot hij om een soort maquette te maken van Arnhem en omstreken ten tijde van de Slag om Arnhem. "Eigenlijk is het geen maquette, maar een 'war game', legt hij uit. "Het is een zo realistisch mogelijke plattegrond van Arnhem, het centrum en de kant van Oosterbeek op. Hierop is het mogelijk de Slag om Arnhem na te spelen met miniatuur soldaten tanks en andere voertuigen."

Ondanks dat hij zeven jaar geleden aan het project begon, is het nog steeds niet 100% af. "Het is een hele hoop werk", aldus Ludwig. "Vooral uit het uitzoeken kost veel tijd. Hoe zagen de gebouwen er precies uit? Er zijn wel luchtfoto's uit die tijd en vaak ook nog wel een vooraanzicht van gebouwen, maar hoe zag de achterkant eruit? Dat vergt een hoop tijd om op te speuren."

Alle gebouwtjes zijn grotendeels met een 3D-printer gemaakt en met de hand beschilderd. Wie naar de plattegrond kijkt ziet veel herkenbare gebouwen, zoals het Elisabeth Gasthuis (het enige gebouw welke gemaakt is door zijn vrouw) en een deel van de Eusebiuskerk, maar niet alle gebouwen uit die tijd zijn er op te vinden. "We werken volgens de spelregels van 'Rapid Fire', over hoe je deze game moet spelen. Sommige gebouwen moeten er per se op staan, maar andere gebouwen niet. Zelfs de Eusebiuskerk is niet verplicht, maar heb ik vanwege de herkenbaarheid voor anderen er toch op gezet."

Omdat het spelbord zo immens groot is, is het niet mogelijk om het vaak te spelen. "Meestal staat het spel in delen opgeslagen bij mij op zolder, maar we hebben het al wel een aantal keren gespeeld. Dan proberen we het met zo'n vier of vijf man. Iedereen is verantwoordelijk voor een bepaald deel van het bord. De ene speler heeft een Duitse divisie onder zijn hoede, weer een ander de Engelsen. We spelen met een dobbelsteen, dus het is niet zo dat we het precies zo naspelen zoals het daadwerkelijk is gebeurd, maar tot nu toe hebben de geallieerden de slag nog nooit gewonnen. Met de kennis van nu kun je denk ik wel stellen dat het voor de geallieerden gewoon onmogelijk was om deze slag te winnen."

Het is misschien niet een heel spannend spel, maar doordat je niet weet hoe je dobbelsteen valt en hoeveel stappen je met je manschappen en voertuigen mag zetten, kan een heel vooropgesteld plan in één keer in duigen vallen. "Je moet wel tegen je verlies kunnen als je meedoet."

Ludwig hoopt met dit spelbord een stukje begrip te kweken bij mensen over de Slag om Arnhem. "Kinderen ontdekken steeds weer iets nieuws, terwijl van ouderen ik vaak weer een stukje herkenbaarheid proef bij het zien van de plattegrond. Ik krijg heel veel leuke reacties van mensen."

Reichswald

Hij heeft de smaak inmiddels goed te pakken en is bezig met een ander spel over de militaire operatie bij het Reichswald bij Kleef, Groesbeek en Kranenburg. "Dat wordt wel wat minder groots als dit spelbord en ik doe dat samen met anderen. Het is en blijft een hobby."

Lezing

Op zondag 3 november om 14.00 uur geeft Ludwig een lezing bij het Erfgoedcentrum uitleg over zijn wargame 'Slag om Arnhem', tijdelijk opgebouwd in Rozet als maquette. Hij zal daarbij laten zien hoe het spel werkt. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. Deelname is gratis en opgeven niet nodig.

Wie meer wil weten over het spel en hoe Ludwig zijn spelbord heeft gebouwd kan een kijkje nemen op de Facebook-pagina www.facebook.com/ludwigwargames/. Wie de plattegrond met eigen ogen wil bekijken moet naar het Erfgoedcentrum in de kelder van Rozet.

Meer berichten