Foto: Rick Mellink

Sport- en cultuurverenigingen maken oevers van de Rijn schoon

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit Duiven, Zevenaar, Westervoort en Arnhem het zwerfafval langs de Rijn opruimen. Elke vereniging krijgt een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas.

Rijnjutters
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Rijn maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom zetten gemeenten Duiven, Zevenaar, Westervoort en Arnhem zich gezamenlijk in voor een schone Rijn. Bij de opruimacties in Duiven en Westervoort is GoClean de Liemers (uitvoerings)partner. Rijkswaterstaat zorgt voor de afvoering en verwerking van het afval.

Opruimen en onderzoeken
De opruimacties langs de Rijn zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek.

De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden