Bewoner van tehuis Bronbeek en ArtEZ-student Docent Theater samen aan het werk. (foto: Hélène Meyer)
Bewoner van tehuis Bronbeek en ArtEZ-student Docent Theater samen aan het werk. (foto: Hélène Meyer) (Foto: )

Oud-militairen en ArtEZ-studenten maken samen theatervoorstelling

ARNHEM - Bewoners van Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek en tweedejaars ArtEZ-studenten van de opleiding Docent Theater in Arnhem hebben met elkaar een voorstelling gemaakt geïnspireerd op het thema 'toen & nu'. Hoe klinkt het verleden door in het heden? De voorstelling 'TOEN & NU' is te zien op woensdag 30 oktober, vrijdag 1 november en zondag 3 november om 15.00 & 19.30 uur in de Poorterszaal van tehuis Bronbeek.

Bronbeek is een prachtig landgoed in de stad Arnhem en huisvest een museum over de Nederlands koloniale militaire geschiedenis van Nederlands-Indië en ook een tehuis voor oud-militairen van het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger (KNIL) en veteranen van de Nederlandse krijgsmacht.

Regisseur Hélène Meyer, heeft vanuit haar persoonlijke fascinatie contact gezocht met het tehuis Bronbeek: "De aanleiding dat ik graag met de veteranen van Bronbeek wilde werken, ligt besloten in mijn Indisch Nederlandse afkomst. Thuis werd gezwegen over het leven in Indonesië om ons als kinderen niet te belasten met de trauma's, die onze ouders tijdens de oorlog en de politionele acties hebben opgedaan. Mijn belangstelling komt voort uit een grote behoefte om dit verzwegen verleden te leren kennen."

De vorige theaterproductie getiteld 'Di-sana Di-sini' was een eerste verkenning zowel voor de bewoners van het tehuis Bronbeek als de tweedejaars theaterstudenten van ArtEZ. In de huidige theaterproductie legt Hélène de focus op de oorlogsverhalen van de bewoners en hoe zij daar nu op terug kijken: "De theaterstudenten kennen deze koloniale geschiedenis niet of nauwelijks. Ik wil de impact, die de confrontatie van de studenten met deze veteranen en hun verhalen in beeld brengen." Uitgangspunten in de samenwerking tussen bewoners en studenten zijn het inclusief werken en het co creëren.

Kaarten voor de voorstelling 'TOEN & NU' kunnen gereserveerd worden via: artez.nl/agenda (beperkt aantal plaatsen beschikbaar)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden