Foto:

Pleegkind & pleegmoeder komen met pleegzorg-spel

Voormalig pleegkind Maya Lievegoed (uit Arnhem) en pleegmoeder Judith Zijtregtop (uit Breda) ontwikkelden samen het spel 'En nu jij!', speciaal voor kinderen die in een ander gezin komen wonen. Het spel bestaat uit vragen over het wonen in een nieuw gezin. Pleegkinderen- en ouders, broertjes en zusjes, pleegzorgwerkers en (gezins-)voogden kunnen dit vragenspel spelen om meer over elkaar te weten te komen en om wat makkelijker over lastige dingen te praten.

Doel van het spel: Judith en Maya hopen met dit spel bij te dragen aan het gesprek tussen professionals, (pleeg)ouders en pleegkinderen. Zij bieden 'En nu jij!' ook in combinatie met een workshop aan, bijv. voor zorgteam(s) waarin de deelnemers uitleg krijgen over het concept, het spel kunnen uitproberen én zelf creatief aan de slag gaan.

Voorbeeldvragen: Het spel bestaat uit 50 kaarten, met verschillende soorten vragen. Er zijn 'doe'-vragen zoals 'Zo dans ik op mijn favoriete muziek' en 'ja en nee'-vragen, bijvoorbeeld 'Beslis ik zelf of ik mijn familie mag zien?'. Ook zitten er open vragen bij zoals 'Waar zie jij (weleens) tegen op?' en 1 antwoord vragen, bijvoorbeeld 'Ik ben soms jaloers op ….'. Door zoveel verschillende soorten vragen komen vanzelf allerlei leuke en lastige onderwerpen voorbij en zitten de deelnemers niet stil.

Eerste reacties en lancering: Sociaal werkers die het spel uitprobeerden met pleegkinderen vinden het een 'pareltje' en geven aan dat "de kinderen anderhalf uur lang geïnteresseerd naar elkaar hebben zitten luisteren en met elkaar hebben zitten praten!' In de week van de pleegzorg (30 oktober – 6 november) presenteren Judith en Maya het spel. Media en organisaties die interesse hebben in een interview met de makers, het kaartspel en/of een presentatie zijn welkom om Judith en Maya hiervoor te benaderen. Ook is het mogelijk te spreken met pleegzorg-professionals die het spel al hebben ingezet.

Meer informatie is te vinden op www.humints.com/ennujij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden