One World Young 2019 educationprogramme event takes place at ShellHQ office in Den Haag, the Netherlands.
One World Young 2019 educationprogramme event takes place at ShellHQ office in Den Haag, the Netherlands. (Foto: Paco van Leeuwen)

Rafik naar het One Young World Summit

Door ambitieuze MBO studenten in contact te brengen met HBO-studenten probeert Rafik de slagingskans van MBO'ers te vergroten. Rafik is een van de tien veelbelovende jongeren die zijn geselecteerd voor het One Young World Shell Scholarship Programme, om zijn initiatief voor een duurzamere en inclusievere toekomst naar een hoger niveau te tillen. Als onderdeel van dit programma reist hij binnenkort af naar London om de One Young World summit bij te wonen. Naast intensieve coaching en projectbegeleiding komen de tien jonge talenten in aanmerking voor een sociale investering van Shell in hun project.

Rafik (27 jaar) studeerde Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Anderhalf jaar geleden kwam hij erachter dat de uitvalcijfers van studenten die de overstap van het MBO naar het HBO maken extreem hoog waren. Namelijk, MBO'ers haken twee keer zo vaak af als studenten die van de havo komen. Doordat Rafik zelf deze overstap ooit maakte hoopt hij studenten de ondersteuning te bieden die hij zelf miste. Een projectplan dat hij samen met zijn compagnon schreef werd goedgekeurd en hij kreeg vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor twee jaar subsidie voor zijn project. Hierbij brengt hij HBO-studenten als coach in contact met MBO'ers en kunnen deze studenten van elkaar leren.

Met zijn deelname aan het Shell One Young World scholarship hoopt Rafik meer inzicht te krijgen in hoe hij een project kan verduurzamen en hoe het project meer naamsbekendheid kan krijgen zodat ze meer donateurs krijgen. Maatschappelijke betrokkenheid zit in zijn familie. Dit komt doordat zijn vader en zijn broer zich altijd in hebben gezet voor jongerenprojecten rondom Arnhem, zoals gratis huiswerkbegeleiding en sportlessen.

De One Young World summit viert zijn tiende editie in thuisstad Londen.Tijdens deze jaarlijkse conferentie die vorig jaar in Den Haag plaatsvond, komen meer dan 2000 ambitieuze jongeren uit ruim 190 landen samen om gedachten en ideeën uit te wisselen over wat er gedaan kan worden aan wereldthema's als duurzaamheid, klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de toekomst van educatie. Tijdens de jongerentop zullen onder andere topmodel Doutzen Kroes, zangeres Ellie Goulding en Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus deelnemers toespreken.

"We hebben het scholarship programma ontworpen om jong talent uit het hele land de mogelijkheid te bieden om hun bijzondere initiatieven naar een hoger plan te tillen. Naast de trainingen en coaching, biedt toegang tot de One Young World summit de deelnemers de mogelijkheid in contact te komen met de juiste mensen die hen verder kunnen helpen bij het realiseren van hun plannen. En met succes, een van de deelnemers van vorig werd na het programma zelfs Amsterdammer van het jaar", zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland.

Meer berichten