Thom is maar wat blij met de nieuwe auto waar hij voor Speelstoet in kan rijden om speelgoed op te halen en weg te brengen naar kinderen. (foto: Marnix ten Brinke)
Thom is maar wat blij met de nieuwe auto waar hij voor Speelstoet in kan rijden om speelgoed op te halen en weg te brengen naar kinderen. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Speelstoet kan weer kinderen helpen

"In maart ging onze wagen stuk", vertelt Ellen Schols die namens Siza begeleider is bij Speelstoet in Arnhem-Zuid en Velp. "En toen hield het voor ons gewoon op. We konden geen speelgoed meer ophalen bij mensen en konden geen speelgoed meer brengen naar kinderen die het zo hard nodig hebben."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Het was de motor die het afgelopen voorjaar begaf. "Het was een 45 kilometer wagentje die eigenlijk veel te zwaar is belast de afgelopen jaren. Alles stond direct stil. We moesten gewoon 'nee' verkopen."

Er kwam wel wat hulp op gang, maar dat was niet genoeg om Speelstoet te laten lopen zoals eerder. Ellen kwam met het idee om een brief naar Dullertsstichting en het Burgerweeshuis te schrijven. "Zij hadden in het verleden onze chauffeur Thom financieel geholpen met het halen van zijn rijbewijs. Dit keer vroegen wij of zij ons konden steunen bij het aanschaffen van een auto."

Voor Thom kwam niet lang geleden zijn droom uit toen hij eindelijk zijn rijbewijs kon halen. "Toen ik achttien was had ik al een keer mijn theorie gehaald", vertelt hij. "Maar ja, toen moest ik mijn ouders vertellen dat de centjes op waren en gebeurde er niks, maar het bleef een droom."
Omdat hij zijn linkerhand niet kan gebruiken bij het sturen en hij bijvoorbeeld ook niet met links het knipperlicht kan bedienen, waren er aanpassingen aan de (les)auto nodig. Dat kost geld.
Na twee keer zijn theorie- en praktijkexamen te hebben gedaan lukte het Thom om zijn rijbewijs te halen. "Ik was de eerste keer te zenuwachtig", zegt hij nu. "Ik ben ontzettend blij dat ik het gehaald heb. Voor mij is echt een droom uitgekomen. Niet alleen voor mijzelf, maar omdat ik met een echte auto speelgoed kan brengen naar kinderen die verder niks hebben, om ze blij te maken."

Want de Dullertsstichting (en Siza) trok uiteindelijk weer de portemonnee, zodat Speelstoet een tweedehands Volkswagen Caddy Max kon aanschaffen, die ook weer iets aangepast is, zodat Thom er in kan rijden. "We zijn er ontzettend blij mee", zegt Ellen. "Deze wagen kan niet alleen harder rijden, maar hij is ook stukken groter. Nu kunnen we nog meer speelgoed vervoeren voor kinderen die het nodig hebben. Daar doen we dit natuurlijk allemaal voor."
Voor nu is Speelstoet geholpen, maar wensen voor de toekomst blijven er altijd. "We zouden heel graag willen beginnen met mobiele uitgiftepunten voor speelgoed. Hoe meer kinderen we kunnen bereiken, des te beter."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden