Vrijwilliger Saïd voor de deur van het huidige pand van Ecovrede aan de Industriestraat.
Vrijwilliger Saïd voor de deur van het huidige pand van Ecovrede aan de Industriestraat. (Foto: )

Syne: 'Dit raakt aan heel veel mensen'

Jubilerend Ecovrede bijna dakloos

"We horen het regelmatig: Wat? Doen jullie dit allemaal? Dat moet tonnen kosten!" vertellen Syne Fonk en Nelly Sendar van Stichting Ecovrede. "Maar we doen het echt met maar een paar duizend euro per jaar. En we krijgen geen subsidie."

door Hilde Wijnen

Arnhem - Gratis voedselpakketten, brood, juridisch advies, meubels, speelgoed, steun bij lastige gesprekken, leerwerktrajecten, Ecovrede biedt op alle denkbare gebieden hulp aan mensen die door de mazen van het sociale vangnet vallen, degenen die nergens anders terecht kunnen. Dit jaar bestaat het sociaal-maatschappelijk initiatief tien jaar. Dat verdient een feestje, maar de vrijwilligers van Ecovrede hebben andere dingen aan hun hoofd. Per 1 november moet de stichting het huidige pand aan de Industriestraat verlaten en er is nog geen nieuwe locatie. Een cadeau voor de jarige idealisten lijkt niet moeilijk te bedenken. "Dit wat wij doen raakt aan heel veel mensen. De samenleving wordt steeds meer gefragmenteerd. Mensen vallen buiten de boot. Er moet een omslag komen."
Syne is een van de pioniers van het eerste uur. Oorspronkelijk zou Ecovrede een woongemeenschap worden aan de Koningsweg. Een plek voor experiment en vernieuwing op het gebied van natuurbeheer, ecologisch bouwen, circulaire economie en ruilsystemen. Actuele onderwerpen. Maar het liep anders. De Koningsweg kreeg een andere bestemming, Ecovrede hield zich steeds meer bezig met armoedebestrijding. "Arme mensen hebben geen geld voor duurzaamheid. Die zijn bezig met overleven."

Verbinden

In de voormalige toren van Rijkswaterstaat in Presikhaaf streek de club neer. "Gelukkige jaren", aldus Nelly. "Het gebouw was opgedeeld in allemaal kamertjes. Je had de reparatiewerkplaats, de bijenkamer, de naaikamer, de bibliotheek. Daar stond ook een vleugel. Mensen leerden elkaar piano spelen."
In 2013 verhuisde Nelly van het westen van het land naar Arnhem en daar was Ecovrede. Het was liefde op het eerste gezicht. "Ik stapte binnen en dacht: dit is mijn leven. Er was een klik aan alle kanten. Niet alleen met Ecovrede, maar ook met Syne. Wij doen alles samen."
Het vertrouwen dat het goed komt, is er. Hoe het ook loopt, Ecovrede gaat door. In Park Lingezegen bijvoorbeeld, met voedselbos EcoVredeGaard. Hoofdpijler is en blijft immers natuur.
Liefdadigheidsinstelling, natuurorganisatie, leerwerkplek, het is niet eenvoudig Ecovrede in een woord te vangen. De stichting laat zich niet in hokjes plaatsen, net zoals de mensen die er geholpen worden. Misschien is dat juist waar het om gaat. Niet de vakjes, maar het verbinden. Alles is een geheel bij Ecovrede; liefde, werk en leven. Nu nog een dak boven het hart.
Ecovrede, Industriestraat 11, 06-49367877
www.ecovrede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten