De bus van Dorpshuis van het Jaar 2019 met het team.
De bus van Dorpshuis van het Jaar 2019 met het team.

De strijd om Dorpshuis van het Jaar 2019 gaat van start

Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de wijk? Wie wint de titel 'Dorpshuis van het jaar 2019'? De strijd kan beginnen!

Voor het derde jaar op rij wordt hét 'Dorpshuis van het Jaar' gezocht. Net als in voorgaande jaren strijden in 2019 zes dorpshuizen om de prestigieuze titel. Via www.dorpshuisvanhetjaar.nl hebben zich veel mooie, leuke, inspirerende en innovatieve ontmoetingsplekken aangemeld.

De genomineerden
De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het Jaar heten, maar alle ontmoetingsplekken in Gelderland – zowel in stad als dorp – konden zich aanmelden. Een deskundige jury heeft vervolgens de aanmeldingen beoordeeld en de volgende zes finalisten geselecteerd: 't Dorpshuus in IJzerlo, Doelum in Renkum, St. Dorpsaccommodatie Rietmolen in Rietmolen, Buurthuis 't Huukske in Arnhem, Het Stadshuus in Lochem en MFC De Steen in Heerewaarden.

Op TV
Presentatrice Angelique Krüger doet ook dit jaar weer verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de zes finalisten. In de afleveringen gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan en in de finale uitzending op 15 december wordt de winnaar bekend gemaakt. Alle finalisten krijgen 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt hier bovenop nog 2.500 euro én de titel 'Dorpshuis van het jaar 2019'.

Thema's
Voor de verkiezing zoeken we dé plek in een dorp of wijk in Gelderland waar mensen elkaar ontmoeten. Een plek voor en door inwoners. Ook dit jaar zijn er drie hoofdthema's waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo wordt er gekeken naar de activiteiten die de ontmoetingsplek organiseert rondom het thema 'sport en bewegen'. Verder worden de uitstraling en de toegankelijkheid van het dorpshuis in de beoordeling meegenomen.

De verkiezing 'Dorpshuis van het Jaar' is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en Provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK), Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), Spectrum partner met elan en Zorgbelang Inclusief. Samen zetten zij zich in voor de leefbaarheid van Gelderland.

Dorpshuis van het jaar

Dorpshuis van het jaar is vanaf 20 oktober iedere zondag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken is mogelijk via Uitzending Gemist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden