vluchtelingen nabij de WOII zuil
vluchtelingen nabij de WOII zuil (Foto: wim woudt)

Op een eiland bij de WO II zuil

Op 24 september werd stil gestaan bij de evacuatie van Arnhem.Ad van Liempt sprak tijdens de drukbezochte bijeenkomst in Musis over de Rode Kruis veteraan Szerkowski die het boekje 'Zij die voor U paraat stonden' schreef.

Op 27 september werd de evacuatie in bredere context herdacht. Daarbij werd het pad gevolgd van veel toenmalige vluchtelingen vanuit de Betuwe, via Arnhem naar Beekbergen - Apeldoorn.

Maar liefst 80 'vluchtelingen', allen nazaten van de toenmalige evcauées, vertrokken lopend vanuit Huisssen naar de Rijnbrug om daar onthaald te worden door het Rode Kruis.

Belangrijk was het spontane bezoek aan het monument op het Airborneplein.

Op dit plein staat een monument ter nagedachetnis aan de slag om Arnhem in september 1944. Het bestaat uit een door oorlogsgeweld beschadigde zuil van het voormalig Paleis van Justitie dat op een voetstuk is geplaatst.

Dit symbool is voor burgers van groot belang. De tragiek van de oorlog trof zowel militair als burger. De kwetsbare positie van burgers en het totaal ontbreken van de rechtstaat worden juist op deze plek - bij deze beschadigde zuil, symbool voor de rechtstaat - voelbaar.

Meer dan 100 'vluchtelingen' brachten een bezoek aan het monument en er was een serene stilte.

Wellicht spoort aan in de toekomst met name deze zuil ook te gebruiken bij burgerherdenkingen.

Het zou meer dan een gebaar zijn.

De meer dan 120 personen werden na ontvangst door wethouder de Vroome en gedeputeerde Drenth per bus vervoerd naar Beekbergen waar bij het Exodusmonument een indrukwekkende bijeenkomst met veel jeugd plaats vond. Opdat wij niet vergeten.

Meer berichten