Foto: Nikolaus Geyrhalter

Filmprogramma Biënnale Gelderland in Focus

Vier films in het kader van de kunstmanifestatie Biënnale Gelderland te zien tussen 22 oktober en 12 november.

De kunstmanifestatie Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Tijdens de editie van 2019, met het thema Seelenwanderung, staat de relatie tussen mens en natuur centraal.

In het kader hiervan vertoont Focus vanaf 22 oktober op vier dinsdagavonden films rond hetzelfde thema. Kunstenaars Gijs Verhoofstad, Mirka Farabegoli en Roos van Haaften kozen hun favoriete film en leiden deze in op de avond van de vertoning.

Te zien zijn STALKER van Andrej Tarkovski, SAMUEL IN THE CLOUDS van Pieter van Eecke en HOMO SAPIENS van Nikolaus Geyrhalter. De vierde film uit het programma is gekozen in samenwerking met ArtEZ studium generale: zij selecteerden de korte film BRIDGE OVER TROUBLED WATER van performancecollectief MSL and Jaakko Pallasvuo met vooraf een inleiding door promovenda en activist Harriet Bergman. Een boeiend, afwisselend filmprogramma rond het thema mens en natuur! Zie www.focusarnhem.nl voor meer info en tickets.

Programma Biënnale Gelderland in Focus

di 22 oktober | 19:00 uur

De keuze van Gijs Verhoofstad: Stalker
Andrej Tarkovski | Sovjetunie 1979 | 163 min
Stalker is Tarkovski's verbeelding van een reis door het eigen onderbewuste op zoek naar de waarheid. Verhoofstad: "Een meesterwerk met een ongekend grote gelaagdheid."

di 29 oktober | 19:00 uur

De keuze van Roos van Haaften: Samuel in the Clouds
Pieter van Eecke | België/Nederland 2016 | 70 min
In Samuel in the Clouds toont de Belgische filmmaker Pieter van Eecke met adembenemende beelden van het Boliviaanse Andesgebergte de consequenties van klimaatverandering voor de Zuid-Amerikaanse bevolking. Van Haaften: "De film gaat over afwezigheid: weggesmolten sneeuw, een bergpas die niet meer gebruikt wordt. Het is de poëzie van het afwezige die me interesseert."

di 5 november | 19:00 uur

De keuze van Mirka Farabegoli: Homo Sapiens
Nikolaus Geyrhalter | Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk 2016 | 94 min.
Documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok naar plekken waar geen mens meer te zien of te horen is en filmde de terugkeer van de woeste aarde. Hoe ziet de aarde eruit als je resten van menselijke beschaving filmt? Farabegoli: "De overweldigende leegte van de desolate landschappen in deze film heeft een diepe indruk op mij achtergelaten."

di 12 november | 19:00 uur 
How on Earth – ArtEZ Studium Generale x Gelderland Biennale x Focus
In de korte film Bridge over Troubled Water van performancecollectief MSL and Jaakko Pallasvuo (30 min) wordt het muzikale duo Simon & Garfunkel uit de jaren 60 verbeeld als tijdreizigers. Ze reizen langs post-

humane landschappen uit het verleden, het heden en de toekomst; ervaren persoonlijk verlies, entropie en de impact van ons onverzadigbare fossiele brandstofverbruik. Bij deze film is een Inleiding door promovenda en activist Harriet Bergman die onderzoek doet naar de verhouding tussen klimaatverandering en emoties zoals ongemak.

De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is verantwoordelijk voor inhoudelijk concept, keuze kunstenaars, productie en fondsenwerving. Zie www.biennalegelderland.nl voor meer informatie.

Meer berichten