Foto:

Kinderen enthousiast maken voor de techniek

Tijn van negen was met zijn moeder naar de Techniekdag gekomen. Hij kijkt met vele andere kinderen gebiologeerd naar de raceauto's die voorbij scheuren. Wil hij later iets met techniek doen? Dat weet hij nog niet. "Hij vindt het wel heel leuk", zegt zijn moeder. "Maar het is bijna elke week wel weer iets anders dat hij wil. Hij hoeft gelukkig voorlopig ook nog niet te kiezen!"

Arnhem - Afgelopen zaterdag werd er in de oude melkfabriek van Coberco een grote Techniekdag georganiseerd voor kinderen tussen de acht en vijftien jaar oud. Deze dag was onderdeel van het jaarlijkse Innovate Festival. Naast de vele honderden kinderen die op deze dag afkwamen, waren er ook genoeg ouders die hun ogen uitkeken bij alles wat er te doen en te zien was.

Er is in de grote witte tent van alles te zien. Hele moderne technieken, robots, raceauto's, maar ook de wat meer ambachtelijke technieken van 'weleer', zoals ijzersmeden en metselen. Het leuke aan deze dag is dat je zelf van alles kunt proberen. Zo wordt er een muur gemetseld en kun je proberen om zelf een autoband te wisselen, natuurlijk met de nodige hulp en begeleiding.

Even verderop, in de oude melkfabriek zelf, zijn kinderen aan het knutselen geslagen om zelf hun eigen kleine zonnepaneeltje te maken, die helemaal gepimpt kan worden. Ook kun je bij de stand van Slim Opgewekt proberen om net zoveel energie op te wekken als een zonnepaneel door heel hard te stampen en te slaan. Via een computerscherm is vervolgens te zien of je het energieniveau van een zonnepaneel haalt. "Je krijgt het er wel lekker warm van, of niet", roept iemand van Slim Opgewekt naar een vader en zoon die samen zich het leplazerus trappen, maar het lukt ze wel.

Doel van deze dag en het hele festival is om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken voor techniek, in welke vorm dan ook. Er is nog steeds een groot tekort aan technisch geschoold personeel, dus hoe eerder je enthousiast gemaakt wordt... Naast alle bijzondere, moderne, maar ook ambachtelijke technieken was het buiten ook gewoon druk bij de draaimolen. Het blijven kinderen.

2025

Innovate wil de komende jaren blijven groeien en uitbreiden. Directeur Tom Kortbeek kijkt vooruit: "Onze blik is natuurlijk ook op de toekomst gericht. Er ligt nu een plan voor tot en met 2025. Ieder jaar schakelen we een tandje bij."

High Five!

Het was overal druk tijdens de Techniekdag, maar de meeste aandacht ging toch wel uit naar de robots die je een high five kon geven of zelf kon besturen om mee te voetballen. Het bleek toch lastiger dan gedacht om robots Devin en Eddie te laten scoren. Ook de computerspellen waren razend populair. Zo kon je in de Melkfabriek vanuit een stoel die leek op een echte raceauto een spectaculair raceprogramma spelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden