Driss vervoert met de skelter pompoenen bij Stadslandbouw Mooieweg. Daar was tijdens de open dag veel te beleven. (foto: Ellen Koelewijn)
Driss vervoert met de skelter pompoenen bij Stadslandbouw Mooieweg. Daar was tijdens de open dag veel te beleven. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Veel groenten gaan naar Voedselbank

Palmkool en stengelsla. Kom daar maar eens om. De groenten worden geteeld door Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem. Het is een bijzonder project omdat er mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt en omdat een deel van de groenten bestemd is voor de voedselbank.

door Vincent Bos

ARNHEM – Stadslandbouw Mooieweg viert deze zaterdag feest met een open dag. Het project is namelijk vijf jaar geleden gestart. Dat vervult voorzitter/algemeen coördinator en manusje van alles Tom de Koning met trots. Want uit alles is duidelijk dat hier sprake is van een succesverhaal.

Drie doelen

Het project heeft een drieledig doel. "Allereerst gaat het om armoedebestrijding", geeft Tom de Koning aan. "De helft van de opbrengst is bestemd voor de voedselbank. Ten tweede zijn we erin geslaagd een groene plek te ontwikkelen in de wijk Rijkerswoerd. Voorts gaat het om de sociale cohesie. Dat gaat hier ter plekke wel goed. Maar het lukt minder om de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de stad te plaatsen. Daar wordt nog te weinig gebruik van gemaakt. Het lijkt wel of de ondernemers niet op mensen uit de dagbesteding zitten te wachten."

Aan de Mooieweg werken vijftig mensen vier ochtenden in de week. De een komt er wat vaker dan de ander. "Van de geteelde groenten nemen ze 50 procent zelf mee. Ze gaan altijd met een gevulde tas naar huis", zegt Tom de Koning. "We telen alle soorten groenten, ook kruiden en wat klein fruit."

Naast de zorgtuin maken de bezoekers op de open dag kennis met tuinderij De Mijmering en de schaapherders van Dutchmoor. Iedereen is ervan onder de indruk. "Dit was een terrein met kapotte kassen. En moet je eens zien wat ze ervan gemaakt hebben. Dat is hartstikke leuk om te zien. Dit is een goed initiatief. Vooral ook omdat ze telen voor de voedselbank. Mensen met minder geld hebben ook recht op verse groenten", stelt een bezoekster.

Bemoedigend

Ze heeft gezien dat er op een goede manier gewerkt wordt. Het spreekt haar aan. "Ze gaan hier goed met de grond om. En wel op zo'n manier dat er weer bodemleven is. Jaren geleden ben ik ook eens hier geweest. Als je dat vergelijkt met nu hebben ze een flinke stap vooruit gezet. Dit is een groene oase in de wijk. Echt bemoedigend."

Een andere man uit Holthuizen fietst wel eens over de dijk en kijkt dan op het land. Hij meent dat de initiatiefnemers goed bezig zijn. "Zo behouden we het groen en dat is belangrijk."

Elly Smits uit Arnhem is louter positief over het project. "Het is heel leuk wat hier gebeurt, hoe ze met de grond omgaan en dat ze wat andere groenten telen. Het is goed om te zien hoe hier gewerkt wordt. En ze geven tijdens de rondleiding aan wat je nog meer met groenten kunt doen als je wat overhoudt. Vroeger werden groenten die je te veel had, ingemaakt. Dat is nu anders. Daarom zijn die tips zo fijn."

Meer berichten