Jeroen Herremans opent de Duurzaamheidsweek in het Burgemeesterskwartier. (foto: Hilde Wijnen)
Jeroen Herremans opent de Duurzaamheidsweek in het Burgemeesterskwartier. (foto: Hilde Wijnen) (Foto: )

Het Burgemeesterskwartier vergroent

"We beginnen met drie groene daken, vijftig vierkante meter. Het zou mooi zijn als het over een jaar vijfhonderd vierkante meters zijn." Aan het woord is Jeroen Herremans, een van de leden van de duurzaamheidscommissie in het Burgemeesterskwartier. Op de garage van zijn huis aan de Zypendaalseweg wordt het eerste sedumdak van de buurt gelegd. De hele wijk is uitgenodigd om te komen kijken en inspiratie op te doen.

door Hilde Wijnen

Arnhem - "O, ik hoop echt dat dit zich als een olievlek verspreidt", verzucht een buurvrouw, "In Rotterdam zijn ze zelfs al in de weer met imkers op het dak!"
Begin dit jaar is de commissie opgericht. Acht enthousiaste leden telt de club. Onder meer een aardrijkskundige, een jurist, de uitvinder van buienradar én groendakdekker Willem Weeda. Hij legt vandaag de drie daken aan. Handig, expertise om de hoek. Dat maakt de stap naar een groen dak een stuk kleiner.
En daar gaat het om volgens Jeroen. "We maken het grote klein. Veel mensen denken dat je grote investeringen moet doen, warmtepompen en zonnepanelen enzo, maar dat is niet zo. Ook door kleine aanpassingen kun je al veel veranderen."
Sedumdaken zorgen voor verkoeling in de zomer en dragen bij aan de biodiversiteit, maar hun belangrijkste functie is waterberging.

"Er zijn hier veel hoogteverschillen, daar onderscheidt de wijk zich in. We hebben wel het park voor onze deur, maar hier zijn we versteend. Het water kan nergens heen."

Duurzaamheidsweek

Met het groen maken van de daken start de commissie een duurzaamheidsweek. Zo is er een wandeling door de wijk om te laten zien wat er allemaal al gebeurt aan duurzame initiatieven. "We hebben een interactieve kaart gemaakt waar alle warmtepompen, zonnepanelen en groene daken opstaan", vertelt commissielid Lieneke Janssen. "Zo kun je eerst gaan kijken bij de buren als je je huis wil verduurzamen."
De buurman van twee huizen verderop heeft er zin in. "Ik heb net grootscheeps verbouwd en nu kom ik eindelijk hier aan toe. Ik heb al twee jaar jeukende vingers. "
Het eerste dak is klaar. "Hoe lang hebben ze er nou over gedaan?" vraagt de ene aan de andere buurtgenoot. "Nou, ik denk voor de show twee uur, maar in het echt een kwartier."
De twee andere daken hebben wel wat meer tijd nodig. De groene rollen worden omhoog getakeld met een kraan. Een heel spektakel.

Spijker op de kop

Maar het lukt. De buurman van twee huizen verderop slaat de spijker op de kop: "Eigenlijk is het hier juist pionieren, met al die oude huizen en die hoogteverschillen. Nieuwbouw kun je vanaf de eerste steen duurzaam maken. Hier moet je creatief zijn."
Meer informatie? Mail naar duurzaamheid@bwarnhem.nl

Meer berichten