Biennale Gelderland 2019 | Seelenwanderung

Van 7 tot en met 9 oktober worden de zestien kunstwerken in het kader van de kunstmanifestatie Biënnale Gelderland Seelenwanderung langs en in de Jansbeek geplaatst.

Kunstenaar Erik Mattijssen maakte voor de Biënnale Gelderland een reusachtige vogel van hout. Dat was een uitdaging, want Erik is een tekenaar en geen beeldhouwer. Op eerste kerstdag 2018 liep de kunstenaar door een volkomen verlaten stad en werd getroffen door de sfeer. Ineens kon hij zich heel goed voorstellen hoe het eruit moet hebben gezien tijdens en vlak na de tweede wereldoorlog. Dat gevoel wilde hij overbrengen in het beeld dat hij ging maken. Een subtiele dreiging moest erin zitten. Het werd een zeearend, met een spanwijdte van ruim zes meter. In de Nieuwstraat, boven de Jansbeek komt het beest te hangen, loerend en krachtig. Angstaanjagend en tegelijkertijd prachtig.

De vogel is gedeeltelijk in het atelier van de kunstenaar in Amsterdam gemaakt, en in elkaar gezet en afgewerkt in de werkplaats van Iwan Boverhof, MONOLYT. Vanwege het gewicht en de afmeting moest er goed nagedacht worden over het vervoer naar de plek van bestemming. De werkplaats ligt aan de Rijn, een eind verderop van de Nieuwstraat. Een echte intocht over het water wordt het, met een boot en zeven mannen die het beest optillen. Vanaf een volgbootje wordt er gefilmd. Natuurlijk is alle publiek welkom bij deze bijzondere gebeurtenis, die plaatsvindt op dinsdag 8 oktober, vertrek vanaf de nieuwe kade richting Rijnkade ter hoogte van de Jansbeek om 10.00 uur.

Vanaf 10 oktober start in Arnhem en Nijmegen de Biënnale Gelderland 2019. Met Seelenwanderung zoekt zij de grens tussen mens en natuur op, en de betekenis hiervan in de Gelderse kunst.  De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Voor het eerst organiseren Museum Het Valkhof en Museum Arnhem de Biënnale samen, Productiehuis Plaatsmaken is als curator geselecteerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden