Herinneringslunch 75 jaar Slag om Arnhem


Oranje bloemen werden tijdens de oorlog het stille verzet genoemd.
Oranje bloemen werden tijdens de oorlog het stille verzet genoemd.

Herinneringslunch 75 jaar Slag om Arnhem

"Op 13 september herdachten we tijdens een lunch in de Salvatorkerk het bombardement en de evacuatie van Arnhemse burgers tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Het viel mij op dat bij de mensen die ik sprak, het ophalen van die herinneringen daaraan veel emoties opriep. Sommigen hadden tijden de bombardementen familieleden of vrienden verloren, anderen hadden meer `geluk` gehad en `slechts` hoeven vluchten naar veiliger oorden.

Dat na 75 jaar deze periode uit de oorlog nog zoveel emoties kon oproepen, trof me bijzonder. Het bombardement, de evacuatie uit de stad, de angst en het terechtkomen op een vluchtplek, soms ver van huis, hebben blijvend littekens nagelaten in de herinnering van deze mensen.

In zijn korte openingswoord memoreerde Wethouder Paping aan de massale evacuatie van Arnhemse burgers. Ook zei hij dat we nu al 75 jaar geen oorlog meer hebben gehad en tot op de dag van vandaag in vrede kunnen leven en van de vrijheid kunnen genieten.

De Herinneringslunch die was gesubsidieerd door de gemeente Arnhem en georganiseerd door vrijwilligers van de Protestantse gemeente Arnhem-Zuid en de St.Eusebiusparochie, locatie Emmauskapel werd bijgewoond door zo´n 34 personen, waarvan de meesten zelf deze periode van oorlog en geweld hebben meegemaakt."

door Bertrand Hoek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden