Parachutisten landen tijdens het 70- jarige jubileum van de Airborne operatie in Arnhem. De parachute sprong vond plaats boven de Britse landing zone 'Y' in Ede. (foto: UK Ministry of Defence)
Parachutisten landen tijdens het 70- jarige jubileum van de Airborne operatie in Arnhem. De parachute sprong vond plaats boven de Britse landing zone 'Y' in Ede. (foto: UK Ministry of Defence)

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Wales aanwezig

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Wales, de Britse Minister van Defensiepersoneel en Veteranen Johnny Mercer en de Britse Ambassadeur in Nederland Peter Wilson wonen de herdenking bij van Market Garden in Arnhem en omgeving. 75 jaar na de bevrijding van Nederland is de Brits-Nederlandse militaire samenwerking belangrijker dan ooit.

Aankomend weekend, van 20 tot en met 22 september, zullen Zijne Koninklijke Hoogheid De Prins van Wales en de Britse Minister van Defensiepersoneel en Veteranen Johnny Mercer diegenen herdenken die hun leven verloren tijdens Operatie Market Garden. Ze worden hierbij vergezeld door Britse veteranen, de Britse Ambassadeur in Nederland Peter Wilson en leden van de Britse strijdkrachten. De diverse herdenkingen in Arnhem en omgeving markeren het 75e jubileum van de grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. De operatie richtte zich op het veiligstellen van een route over de Rijn om Nederland te bevrijden en met de hoop de Tweede Wereldoorlog sneller te beëindigen.

Op 21 september is de Prins van Wales samen met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix aanwezig bij de herdenking en de parachutesprong op de Ginkelse Heide. Deze ceremonie wordt ook bijgewoond door veteranen. Aansluitend aan de herdenking maakt een groot aantal parachutisten van de luchtlandingstroepen een herdenkingssprong in aanwezigheid van Minister Mercer en Ambassadeur Wilson. De Prins van Wales brengt vervolgens een bezoek aan de Eusebiuskerk in Arnhem en zal, bijgestaan door Minister Mercer, de herdenking ter ere van de Poolse luchtlandingstroepen bijwonen in Driel.

Tijdens het gehele weekend vinden diverse herdenkingen plaats. Ambassadeur Wilson legt op een krans bij het Airborne Monument in Arnhem. Ook bezoeken Minister Mercer en Ambassadeur Wilson de herdenkingsdienst van de luchtlandingstroepen op de Oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek . Hierbij zullen Britse en Poolse veteranen aanwezig.

Ambassadeur Peter Wilson zegt over de herdenkingen: "Het is heel belangrijk dat we diegenen herdenken die voor onze vrijheid hebben gevochten. Dit om zowel de offers die zij 75 jaar geleden hebben gebracht te eren, als de toekomstige generaties te herinneren aan de prijs van vrede".

De 100-jarige Ray Whitwell, die in september 1944 deelnam aan de operatie, zal bij de herdenkingen aanwezig zijn. In gesprek met de Taxi Charity, een organisatie die drie veteranen van de Slag in Arnhem dit weekend naar Nederland vervoert, haalt Ray Whitwell herinneringen op aan zijn ervaring 75 jaar geleden: "We zaten negen dagen zonder eten tijdens de Slag om Arnhem en sluipschutters hadden gaten geschoten in de emmers die we gebruikten om water in te dragen." Whitwell slaagde erin weg te komen en vond zijn weg terug naar de Britse linies. Hij wordt dit weekend bij de herdenkingen vergezeld door de 98-jarige Ron Johnson en de 94-jarige Frank Ashleigh, die beiden door de Duitsers gevangen werden genomen en naar krijgsgevangenkampen werden gestuurd.

Achtergrond: Market Garden
De Slag om Arnhem, ook bekend als Operatie Market Garden, was de grootse militaire operatie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog die bestond uit zowel een luchtlandingsoperatie als grondoffensief. Het plan werd bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery, aanvoerder van de Gemenebesttroepen in Europa, en uitgevoerd door Nederlandse, Britse, Canadese, Amerikaanse en Poolse troepen. Deze slaagden uiteindelijk niet in om een route over de Rijn veilig te stellen.

De Slag om Arnhem wordt herinnerd als 'a bridge too far', een brug te ver. Ongeveer 10.600 militairen van het Britse Gemenebest namen deel aan deze operatie. Hiervan keerden er slechts 2.400 terug. Meer dan 1.500 soldaten stierven tijdens de operatie, terwijl de rest gevangen werd genomen of gewond raakte.

Ondanks het feit dat de operatie niet is geslaagd, wordt Marken Garden herdacht vanwege het heldhaftige optreden van de Britse, Poolse, Amerikaanse, Canadese en Nederlandse troepen en de offers die zovelen in deze strijd voor vrede hebben gebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden