Kersverse coördinatoren Nicky Koops en Marijn Pikaar bij Inloophuis St.Marten
Kersverse coördinatoren Nicky Koops en Marijn Pikaar bij Inloophuis St.Marten (Foto: )

'Mensen helpen, dat is mijn ding'

"Alle credits voor Carla Kool. Zij heeft dit in drie jaar uit de grond gestampt." Aan tafel in Inloophuis St. Marten zitten Nicky Koops en Marijn Pikaar, de kersverse coördinatoren van Buurtmaatjes, een sympathiek, kleinschalig wijkproject in Sint Marten, Klarendal en Spoorhoek. Doel is de eenzaamheid onder buurtbewoners te verminderen en mensen te activeren.

door Hilde Wijnen

Arnhem - "Soms zitten ze de hele dag binnen, soms kunnen ze hun boodschappen niet zelf dragen. Er was een keer iemand die hulp zocht om papieren uit te zoeken. Het kan van alles zijn", vertelt Nicky. De coördinatoren koppelen mensen die hulp zoeken aan buurtgenoten, ofwel maatjes, die een uurtje in de week over hebben om hun oor te luister te leggen, mee naar de winkel te gaan of administratieve wonderen te verrichten. Net wat er nodig is.

Marijn: "We waren de enige twee vrijwilligers die interesse hadden om coördinator te worden nadat Carla met pensioen ging, maar we wilden het allebei niet alleen doen. Nou, zo zijn we bij elkaar terecht gekomen." Een gouden duo, zo zeggen ze zelf.

En dat blijkt, want hun eerste koppeling is een feit. Nieuwste aanwinst Janine zal, samen met zoon Stijn van drie, wekelijks een bezoekje brengen aan een dementerende buurtgenoot. "Het is een hele mooie klik", vertelt Nicky. "Respect voor het engelengeduld van Janine. Die mevrouw heeft wel twintig keer gevraagd of Stijn de volgende keer weer meekomt."

Ervaring met maatje-zijn hebben Marijn en Nicky volop. Marijn bezoekt al drie jaar dezelfde wijkgenoot. Na zijn pensionering had hij plotseling alle tijd en daar wilde hij graag iets nuttigs mee doen. "Als je iets wil, moet je gewoon beginnen." Zo gezegd, zo gedaan. Er zijn verschillende hulporganisaties in de wijk, maar de korte lijnen en de informele sfeer van Buurtmaatjes spraken Marijn aan. "Maar het mooiste vind ik is dat we allemaal samenwerken." Eens per twee maanden schuiven betrokken organisaties uit de buurt samen aan de 'Kwartiertafel' om alles wat er speelt in de wijken door te spreken.

Ook nu hij coördinator is, blijft Marijn zijn wekelijkse bezoekje afleggen. "Je vertelt elkaar van alles. Je wordt echt close met elkaar. Het is eigenlijk een soort vriendschap."
Nicky is voor meerdere mensen in de wijk een maatje geweest. "Mensen helpen, dat is wat ik wil, dat is mijn ding. Ik ben ook fanatiek EHBO'er. Het zit in de familie, denk ik. Mijn oma was verpleegster. Helpen, dat doe je gewoon." Maatje is Nicky momenteel niet, maar ze stort zich vol overgave op de administratie van Buurtmaatjes. "Dat is ook een ding van mij, organiseren. Mijn handen kriebelen!"

De twee zijn blij dat ze het project mogen voortzetten. "Als ik zie dat iemand gelukkig word, word ik ook gelukkig," aldus Nicky. Marijn knikt instemmend: "Mensen helpen is leuk."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden