De volle zaal in Rozet (foto Jan van Dalen).
De volle zaal in Rozet (foto Jan van Dalen). (Foto: JAN_VAN_DALEN_FOTOGRAFIE)

Persbericht Congres Strijdigheden 3 (12 september 2019 te Arnhem)

De bijna 100 deelnemers en de organisatie van Strijdigheden 3 kijken terug op een geslaagde en bijzondere versie van het jaarlijkse congres, dat vanwege de viering van 75 jaar Operatie Market Garden op 12 september plaatsvond in de gemeente Arnhem. De opzet van de dag bestond wederom uitsluitend uit plenaire sessies, wat de kans om van gedachten te wisselen met de deelnemers maximaal maakte. Het congres werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Arnhem en met steun van de Provincie Gelderland. Ook werd de volgende locatie bekendgemaakt.

Dagprogramma

Na het welkomstwoord van dhr. Paping (wijkwethouder Schuytgraaf) nam keynote-speaker Ruurd Kok het publiek mee op zijn zoektocht naar de betekenis van monumenten, naar de mens achter de dingen. Hij belichtte de algemene en grotere monumenten maar ook de kleine en -dikwijls uiterst persoonlijke- herdenkingskruisen, -kransen, foto's en verhalen. Ze blijken bij nader onderzoek symbool te staan voor relaties tussen mensen, soms uit dezelfde tijd, maar ook door de tijd heen en zelfs over enorme afstanden. Oorlogsmonumenten verenigen materieel én immaterieel erfgoed (oude en nieuwe tradities).

Het eerste sessieblok belichtte vervolgens diverse archeologische en historische invalshoeken op de slag om Arnhem, met aandacht voor de actuele problematiek in de praktijk (illegaal graven / gebruik van een detector) en handhaving daarop. Positief was de constatering dat conflictarcheologie de afgelopen jaren steeds vaker wordt ingepast in archeologisch onderzoek

Het tweede sessieblok richtte de blik op het zuiden van het land. Naast de veldslagen waar we wel bekend mee zijn, is deze regio ook gebruikt als oefengebied. Complete landschappen werden ingericht om te oefenen met bombarderen en schieten. Ook kwam het onderzoek in gedetailleerde papieren archieven in het buitenland aan bod, waar het vaak de kunst is met een combinatie van bronnen nieuwe informatie te vinden. Met naam en toenaam is terug te vinden wie waar op welk moment was en ook welke lading meegenomen werd. Deze gegevens zijn niet alleen vanuit historisch oogpunt van belang, maar ook vanwege het veiligheidsaspect voor de explosievenopsporing.

De derde sessie van de dag ging in op het Vlaamse perspectief op een slagveld van mei 1940, een zeer welkome internationale aanvulling op het programma met de enige vrouwelijke spreker op het congres. Ook werd er gekeken naar militair erfgoed vanuit een historisch geografisch perspectief en kwamen de ontwikkelingen van recent onderzoek in Kamp Amersfoort aan bod.

Avondprogramma: Hans Goedkoop over de impact van de oorlog

Dit jaar was er voor het eerst een avondprogramma voor breed publiek, dat plaatsvond in de Eusebiuskerk. Hans Goedkoop (historicus en presentator van Andere Tijden) gaf zijn visie op herdenken door de tijd heen en stond stil bij de veranderende vorm daarvan. Hij daagde na zijn lezing de deelnemers uit om aan te geven wat archeologie kan toevoegen aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Uit de gepassioneerde discussie bleek dat dit onderwerp de aanwezigen na aan het hart lag. De dag werd besloten met de overhandiging van rapportageserie Van Woerd tot Wereldoorlog aan wethouder Paping.

Congresbundel bestellen

De congresbundel is na te bestellen voor € 15,00 per stuk (excl. verzendkosten à € 4,35 per bundel). Stuur daarvoor een mail met uw adresgegevens en het aantal gewenste bundels naar Arjen Bosman, military.legacy@gmail.com. U ontvangt in de bestelbevestiging de instructies voor het betalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden