Frank & Michiel, The Cameo Series: Chanel n°5 (2018)
Frank & Michiel, The Cameo Series: Chanel n°5 (2018) (Foto: Frank & Michiel, The Cameo Series: Chanel n°5 (2018))

Nieuwe culturele samenwerkingen tussen Arnhem en Nijmegen op Nijmeegse Kunstnacht 2019

Arnhem/Nijmegen - Zaterdag 21 september vindt de 9e editie van de Nijmeegse Kunstnacht plaats. Naast tientallen partijen uit Nijmegen, werken dit jaar een recordaantal Arnhemse partijen mee aan het veelzijdige kunstprogramma. Op 23 locaties presenteren cultuurinstellingen in duo’s een eigen programma met combinaties van muziek, dans, beeldende kunst, film, theater, multimedia, wetenschap, literatuur en poëzie.

Dit jaar is de organisatie van de Nijmeegse Kunstnacht het gesprek aangegaan met de Arnhemse Uitnacht, een festival dat werkt volgens een vergelijkbaar doel: het publiek kennis laten maken met het culturele aanbod in de stad. Dankzij deze samenwerking doet Museum Arnhem voor het eerst mee aan de Kunstnacht. Daarnaast nemen verschillende andere Arnhemse partijen deel, waaronder ArtEZ Muziektheater en de Arnhemse Meisjes.

Cultuurregio 025
In oktober 2018 werd cultuurregio 025 gepresenteerd door de gemeenten Nijmegen (024) en Arnhem (026), om de sterke punten van beide steden te bundelen en tegelijkertijd gebruik te maken van hun eigenheid. In Arnhem zijn veel cultuurmakers, productiehuizen en academies gevestigd, terwijl Nijmegen sterk is in de presentatie van cultuur op verschillende podia en festivals. De Nijmeegse Kunstnacht heeft de ambitie om in de toekomst verder op deze ontwikkeling in te spelen, door Arnhemse makers te koppelen aan Nijmeegse cultuurinstellingen en zo de culturele samenwerking tussen beide steden te bevorderen.

Museum Arnhem en Arnhemse Meisjes
Op het Mariënburgplein presenteren Museum Arnhem en LUX op 21 september de film Night Soil – Nocturnal Gardening (2016) van kunstenaar Melanie Bonajo. Tweemaal op de avond vertonen de Arnhemse Meisjes de dansvoorstelling ‘see me notice you’, geïnspireerd op het videokunstwerk van Bonajo. De Arnhemse Meisjes is een danscollectief, bestaande uit 5 dansers die in Arnhem wonen en aan ArtEZ hebben gestudeerd.

Modeontwerpers en -labels uit de cultuurregio 025 op de Nijmeegse Kunstnacht
Galerie en art bar NEUS, die begin dit jaar opende in een uitgerangeerde bar in de Tweede Walstraat, werkt voor de Kunstnacht samen met proeftuin Duurzame Mode 025. Deze proeftuin stelt zichzelf ten doel om het huidige mode-ecosysteem in onze streek te versterken. Samen met NEUS presenteren ze werk van modeontwerpers en -labels uit de cultuurregio 025.

Andere Arnhemse makers op de Kunstnacht
Muziektheaterstudenten van ArtEZ maken met muziektheatercollectief KASSETT een backstage theatertour over The Beatles door de Nijmeegse Stadsschouwburg. Het Arnhemse kunstenaarsduo Frank en Michiel presenteren The Cameo Series in Galerie Bart: ze bouwen op commercials gebaseerde filmsets, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd om het model van de reclame te spelen. In de gloednieuwe artiestenfoyer van De Vereeniging toont urban dansmaker Ruben Chi namens productiehuis De Nieuwe Oost een voorproefje van zijn komende voorstelling Moving Sounds. Ruben Chi volgde de opleiding Artiest Dans Urban in Arnhem.

Kortom, de Nijmeegse Kunstnacht kijkt steeds meer voorbij de grenzen van de eigen stad. Het festival gebruikt Nijmegen als podium om een diverse afspiegeling te tonen van het culturele veld in de regio.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden