Gelders Fiets Film Festival in Focus Filmtheater Arnhem

ARNHEM - Op vrijdag 20 september gaat het driedaagse Gelders Fiets Film Festival van start in het Focus Filmtheater in Arnhem. Met internationale fietsfilms, inspirerende inleidingen en discussies met onder andere Eric Corton, Maarten Tjallingii en Maarten Ducrot. Het Gelders Fiets Film Festival laat zien dat de fiets veel meer is dan alleen een vervoermiddel, en wil middels de bijzondere verhalen en perspectieven die de films tonen meer mensen inspireren om vaker te gaan fietsen.

Het Gelders Fiets Film Festival is van 20 tot en met 22 september. Elke dag heeft een speciaal thema: gezondheid, empowerment en plezier. De films illustreren de impact van fietsen wereldwijd en laten zien hoe de fiets onze steden en dorpen kan veranderen. Inspirerende sprekers, zoals fietsprofessor Marco te Brömmelstroet; voormalig wielrenners Maarten Ducrot en Maarten Tjallingii en wielerfanaat Eric Corton leiden de films in. Kaartjes zijn te bestellen via focusarnhem.nl voor de prijs van €5,-.

6 Films met de fiets in de hoofdrol

In drie dagen worden er zes films vertoond, iedere dag twee. Vrijdag start met de premiere van Het Zwaarste Verzet, een film over een groep jongeren die van Noorwegen naar Nederland fietsen en daarbij met zichzelf geconfronteerd worden. Daarna speelt de film Why We Cycle, over de unieke maar doodnormale manier van leven met de fiets in Nederland. Zaterdag opent met Afghan Cycles waarin Afghaanse vrouwen de fiets gebruiken als middel om hun leven te verbeteren. De tweede zaterdagfilm is Motherload, over de ontluikende wereldwijde fietscultuur in het leven van een jonge Amerikaanse moeder. Gedurende de gehele zaterdagavond zijn gratis korte films van Go Short te zien op het dak van Focus Filmtheater. Zondag is er van 12.00 Tot 16.00 uur een kinderprogramma, gevolgd door een social ride samen met Tjallingii en wielerfanaat Eric Corton. Na de social ride gaat Tjallingii in gesprek met Corton over de rol van knechten in de wielersport. De laatste film van het festival sluit aan op dit gesprek: Wonderful Losers, a Different World. Meer informatie over het festival vindt u op www.gelderland.nl/Gelders-Fiets-Film-Festival.

Fiets-feest voor kinderen op zondag

Maarten Tjallingii organiseert op zondag 22 september, een 'Fiets Feest' op het Marktplein in Arnhem speciaal voor kinderen tot 12 jaar. Een middag vol leuke fietsactiviteiten, die ook in het teken staat van het thema vrijheid tijdens de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Tijdens de middag kunnen kinderen vragen stellen aan lokale wielertalenten van wielervereniging RETO, meedoen aan een Dikke Banden Race (inschrijven via klaarvoordestart.org), de film Allez Eddy bekijken en nog veel meer.

Heel Gelderland Fietst

Het Gelders Fiets Film Festival, is een initiatief van 'Heel Gelderland Fietst', een campagne van de Provincie Gelderland, in samenwerking met Focus Filmtheater, FietsLab Gelderland, Sportbedrijf Arnhem en RETO Arnhem. Het doel van de 'Heel Gelderland Fietst' campagne is om met inspirerende evenementen en innovatieve projecten meer mensen op de fiets te krijgen.

 

Meer berichten