Marie Brunings met één van haar kleurrijke werken die te zien is tijdens de Kunstroute. (foto: Marnix ten Brinke)
Marie Brunings met één van haar kleurrijke werken die te zien is tijdens de Kunstroute. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Ik ga soms tot diep in de nacht door'

"Ik ga soms tot diep in de nacht door. Als ik eenmaal bezig ben, dan wil ik het af hebben. Het is echt een passie van me, die ik helemaal zelf ontwikkeld heb."

Marnix ten Brinke

Arnhem - Aanstaande zaterdag en zondag vindt in Presikhaaf (en een paar omliggende wijken) de Kunstroute Presikhaaf + plaats. Marie Brunings is één van de deelnemende kunstenaars.
"Kleuren zijn voor mij heel belangrijk", aldus Marie. "Als kind in Suriname hadden we thuis twee grote tafels. Een eettafel en een tafel om te knutselen. Daar zat ik als dertienjarige heel vaak te kleuren met potloden. Toen ik ging trouwen en kinderen kreeg, stopte ik met tekenen, pas 45 jaar later ben ik weer begonnen, toen met schilderen."

Ze zag een flyer hangen over de kunstroute in de het winkelcentrum van Presikhaaf. "Dat moet zo'n tien of elf jaar geleden zijn. Ik dacht 'daar ga ik aan meedoen, laat maar eens zien wat je kan', maar ik had helemaal geen werken, ik had niets. Dat moest ik in zes weken nog maken."

Ook dit jaar weer is Brunings te vinden in de Waalstaete van Pleyade aan de Waalstraat 36. "Daar komt elk jaar een vaste klant. Dan zegt hij dat je kunt zien dat ik gegroeid ben in het schilderen. Dat is natuurlijk fijn om te horen. Ik ben een autodidact en heb mijzelf alles aangeleerd. Inmiddels geef ik ook schilderles aan een klein groepje."

Wie de werken van haar ziet valt één ding meteen op: de uitbundige kleuren. "Voor mij zijn kleuren heel belangrijk", vindt Brunings. "Ik ben zelf ook een kleurrijk persoon. Mijn eigen roots liggen over de hele wereld. Van Suriname tot Indonesië en van Engeland tot Australië. Daarnaast woon ik in een hele kleurrijke buurt, met allerlei verschillende culturen. Ik vind het prachtig om te zien wanneer Afrikanen hier naar hun kerk aan de overkant gaan en welke prachtige kleurrijke kleding ze dan aan hebben."

Volgens haarzelf heeft ze niet per sé een eigen stijl. Ze schildert gewoon wat er in haar opkomt. "Ik haal inspiratie uit mijn eigen leven en de culturen om mij heen. Ooit zei iemand mij dat sommige van mijn werken deze persoon deden denken aan het werk van Gauguin, vooral de werken met donkere vrouwen. Dat is natuurlijk een heel groot compliment."

Ze hoopt dat de mensen die haar werken komend weekend tijdens de kunstroute zien er vrolijk van worden. Naast schilderijen verkoopt ze er dan ook zelfgemaakte tassen en etuis, natuurlijk allemaal met vrolijke kleuren. "Ik hoop dat ik eens een werk verkoop. Veel mensen vinden het werk mooi, maar geven dan aan dat het niet in de woonkamer past, waarschijnlijk omdat het zo kleurrijk is. Toch zou het wel fijn zijn iets te verkopen. Het geeft een stukje waardering, begrijp je?"

Voor meer informatie over de Kunstroute Presikhaaf +, zoals deelnemende kunstenaars en een plattegrond van waar zij te vinden zijn, neem een kijkje op de website:

kunstroutepresikhaaf.nl

Meer berichten