Introdans en Toneelgroep Oostpool: voorstelling EVACUÉ

Introdans en Toneelgroep Oostpool maken samen met jonge en oudere amateurspelers en –dansers EVACUÉ. Een indringende coming of (a certain) age voorstelling in het kader van 75 jaar Operation Market Garden. De locatievoorstelling EVACUÉ is van 18 tot en met 22 september te zien in het Coehoornpark in Arnhem.

EVACUÉ, een indrukwekkende en actuele locatievoorstelling
Introdans en Toneelgroep Oostpool bundelen hun krachten met deze coming of (a certain) age voorstelling met jongeren, volwassenen en senioren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad Arnhem volledig ontruimd en veranderde in een spookstad. Nu, 75 jaar na Operation Market Garden, is op de vlucht zijn voor oorlog en geweld actueler dan ooit. Met EVACUÉ maken choreograaf Adriaan Luteijn (Introdans) en regisseur Charli Chung (Toneelgroep Oostpool) een indringende locatievoorstelling over wat gedwongen vertrek met mensen en gemeenschappen doet. De angst van het niet weten en het doodgewone van iedere dag komen samen in deze nieuwe locatievoorstelling in het Coehoornpark in Arnhem. Aan de voorstelling werken 25 jongeren en oudere amateurdansers en –acteurs uit Oost-Nederland mee.Met muziek van Tonny Nobel en tekst van Jibbe Willems.

Operation Market Garden
Dat wat de grootste bevrijdingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog moet worden – Operation Market Garden – gaat helemaal mis. De brug bij Arnhem blijkt er één te ver en de gevolgen zijn desastreus. Het noorden en westen van Nederland blijft onbevrijd, en als de bevolking door het Duitse leger wordt opgeroepen tot evacuatie, verandert Arnhem in een spookstad. Meer dan 150.000 mensen laten hun huis achter zich en verlaten de stad voor onbekende tijd. Lopend, met enkel wat dekens en eten, de hongerwinter en onzekerheid tegemoet.

Hoe het is om alles achter te laten
Precies 75 jaar later verzamelt het publiek zich op een tribune in het centrum van Arnhem. Ze kijken naar een kaal plein, een rafelrandje van de stad. Een groepje jongeren hangt wat bij elkaar en probeert zich er een voorstelling van te maken hoe het zou zijn om zomaar ineens alles achter te moeten laten. Wat beweegt een mens ten tijde van zo'n gedwongen vertrek? Samen met hun ouders en grootouders proberen ze tot mogelijke antwoorden te komen en helpen zij op hun beurt de herinnering levendig te houden. Verschillende generaties voegen zich samen, want evacueren doe je niet alleen.

Meer berichten