Een bijzondere school in Velp

Open Monumentendag 15 september: 
De Dr. Van Voorthuijsenschool –Velp Zuid uitgelicht

Ooit moesten kinderen voor straf kolen scheppen in het kolenhoek of werd je erin opgesloten. 
Of leerlingen kregen "een fleer om de harsens" aan de Schoolstraat 12. En het latje van juffrouw 
De Jong was berucht.  De Dr. Van Voorthuijsenschool werd "de school met het zwarte hek" genoemd, en ook "de klompenschool" omdat er arbeiderskinderen op school zaten, maar nu is het een onaantastbaar Rijksmonument. De voormalige Van Voorthuijsenschool II uit 1906-1907 is een voor Gelderland zeldzaam voorbeeld van een dorpsschool uit de vroege 20e eeuw.

De schoolbewoners zijn nu culturele en maatschappelijke instellingen, verenigingen en stichtingen die zorgen voor vertier en vermaak met steun van vele vrijwilligers en de school neemt een belangrijke plaats in Velp Zuid in. De Gemeente Rheden onderschrijft het sociaal maatschappelijke belang van de prachtige school die al vaker met een schuin oog bekeken werd door projectontwikkelaars ,met grote plannen en een grote beurs. Maar de school heeft stand gehouden want is door haar Rijksmonumentale status lastig te verbouwen en elke koper krijgt de huurders erbij. Het blijft daardoor een voorname sociale plek en het menselijk gezicht van de schoolbewoners en de Rhedense politiek is hier voelbaar.

Schoolbewoners sinds vele jaren zijn Atelier Creso, De StenenClub, EHBO, Visclub, Kluiskamp en Muziekvereniging Unisono. De laatst binnengekomen bewoners zijn Inloophuis Het Trefpunt waar je kunt binnenlopen om te handwerken, kleding te kopen, een spelletje te doen, samen koffie te drinken, samen te eten, te internetten, gewoon voor de gezelligheid, of om je verhaal kwijt te kunnen.  De Voedselbank huist hier al even en er is de Stichting Doorslag voor mensen die werken met behoud van uitkering; zij doen was en herstel van 2e hands kleding voor herverkoop of giften.
Activeringscentrum De Magneet helpt mensen zonder werk naar werk of andere activering. 

Atelier Creso opent op zondag 15 september de deuren van de school waar veel Velpenaren in de klas hebben gezeten en zij doen een oproep om oude klassenfoto's mee te nemen of andere bijzonderheden. Atelier Creso laat oude schoolboekjes en schoolplaten van Koekkoek, en wat oude klassenfoto's zien. Het atelier is ook open voor geïnteresseerden die ook informatie kunnen krijgen over teken- en schilderlessen.

www.ateliercreso.nl     (graag vermelden in de krant of op uw website)
•    Open Monumentendag : zondag 15 september 2019 van 10.00-17.00 uur
•    Stichting Atelier Creso - Schoolstraat 12  - 6882 NS  VELP 
•    Toegang is gratis!

     

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden