Massaal Arnhems protest tegen de komst van biomassacentrale

ARNHEM - Bijna 4000 Arnhemmers hebben de petitie ondertekend tegen het in gebruik nemen van een bio-massa-centrale op het Arnhemse industrieterrein Kleefsewaard.

De petitie zal op woensdag 11 september om 14.00 uur worden aangeboden aan de Gelderse commissaris van de koning John Berends.

Voorafgaand zal een kleurrijke stoet actievoerders vanaf 12.45 uur vanaf de Arnhemse Stadskeuken aan de Beekstraat 40 in Arnhem via het Arnhemse stadhuis naar het Gelderse provinciehuis lopen.

In het provinciehuis zal Mark Bosch van de Werkgroep Behoud Bomen Arnhem de Gelderse commissaris toespreken.

Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch neemt die dag de petitie in ontvangst.

Dat gebeurt ’s avonds om 19.30 uur in het Arnhemse stadhuis voordat daar de wekelijkse raadsvergadering begint.

Negen Arnhemse organisaties hebben zich achter de petitie tegen de komst van de biomassacentrale geschaard die ook wel bio massa vernietigings centrale wordt genoemd.

Zij vinden dat het inmiddels duidelijk is dat het stoken van hout veel vervuilender is dan het stoken van gas en zelfs kolen. En natuurlijk vinden zij dat het al helemaal onverantwoord is daar bomen voor te kappen en dat Arnhem juist meer bomen moet planten om de leefbaarheid voor haar burgers te verbeteren.

Veel milieu-wetenschappers ondersteunen deze visie.

De ondertekenaars van de petitie willen dat zowel de provincie Gelderland als de gemeente Arnhem alle middelen zullen aanwenden om de opening van deze centrale te voorkomen.

De Arnhemse centrale is eigendom van de Franse maatschappij Veolia. Deze multinational krijgt over een periode van twaalf jaar 76 miljoen euro subsidie van de provincie Gelderland om hout in deze centrale op te stoken.

Jaarlijks zal er 45.000 ton hout in vlammen opgaan. Dat betekent dat er iedere dag hout uit zeven vrachtwagens in de centrale wordt verbrand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden