75 jaar vrijheid: nationale aftrap van jubileumjaar

75 jaar vrijheid: in Zeeland is deze zaterdag de landelijke aftrap van het jubileumjaar bij de herdenking van de Slag om de Schelde. Daar begint Nederland het herdenkingsjaar samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en vertegenwoordigers van de geallieerde strijdkrachten. Ook Commissaris van de Koning van Gelderland John Berends is bij de herdenking.

75 jaar geleden begon het offensief dat uiteindelijk zorgde voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Bij de herdenking in Zeeland is een internationale vloot van elf marineschepen aanwezig, die saluutschoten lossen. Daarnaast is er een vlootparade en op het Vrijheidsplein zijn optredens. Ook harpiste Lavinia Meijer treedt daar op. Het optreden is een cadeau van de provincie Gelderland.

Beleef de Slag om Arnhem

Op de Vrijheidsboulevard zijn verhalen over de bevrijding van Nederland te zien, onder andere over wat zich in Gelderland heeft afgespeeld. Er staan zeecontainers beplakt met foto's van Operation Market Garden. Daarnaast kunnen bezoekers met Virtual Reality de Slag om Arnhem beleven. Provincie Gelderland wil hiermee het verhaal van Gelderland onder de aandacht brengen van mensen buiten onze provincie.

75 jaar vrijheid in Gelderland

In Gelderland is de komende negen maanden een uitgebreid programma om 75 jaar vrijheid en te vieren en te herdenken. De plannen zijn gemaakt door vijf Gelderse regio's, samen met de provincie Gelderland. Om ook zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er een educatieproject.

Samen herdenken en vieren

Gelders gedeputeerde Peter Drenth vindt het belangrijk dat in Gelderland uitgebreid wordt stilgestaan bij 75 jaar Vrijheid. 'Wij als Gelderlanders zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verhaal. Dat gaan we samen herdenken en vieren. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid', zegt Drenth. 'Door de website is het eenvoudiger voor iedereen om het programma te bekijken. Dus wij hopen dit met u allen te herdenken, en te vieren.'

Market Garden

De regio's vertellen samen het verhaal van 75 jaar vrijheid in Gelderland, aan de hand van 5 verhalen: Operatie Market Garden, de frontlinieperiode, het Rijnlandoffensief, de Jodenvervolging en de bevrijding. In Gelderland was de start van het jubileumjaar afgelopen weekeinde met airshow Wings of Freedom in Ede. September staat straks in het teken van de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Het programma is terug te vinden op www.gelderlandherdenkt.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden