Yvonne Jagtenberg toont trots haar met een gouden penseel bekroonde boek 'Mijn wonderlijke oom'
Yvonne Jagtenberg toont trots haar met een gouden penseel bekroonde boek 'Mijn wonderlijke oom' (Foto: Erlend Josephy)

Avonturen van een wonderlijke oom

Jacques Tati, die in zijn films als monsieur Hulot de hoofdrol vertolkte, behoort ongetwijfeld tot een van de meest bewonderde Franse regisseurs/acteurs. In die films - die hij overigens ook zelf regisseerde- stak hij op vernuftige wijze de draak met de moderne maatschappij.

door Erlend Joséphy

Arnhem - In 1958 maakte hij de film 'Mon oncle', waarvoor hij een Oscar ontving. Door die film werd monsieur Hulot een begrip als de slungelige, stuntelende maar vriendelijke man, die in vermakelijke situaties belandde in de voor hem zo gecompliceerde moderne maatschappij. De vader van Yvonne Jagtenberg, zo herinnert Yvonne zich, deed zich ook wel eens expres wat stuntelend voor en zij moest daar altijd erg om lachen. En toen ze als jong meisje een keer met hem mee ging naar het filmhuis en daar de film 'Mon oncle' zag viel het kwartje. "Toen pas begreep ik de humor van mijn vader goed. Ik heb dat - denk ik - diep in mijn geheugen opgeslagen en heb eerst de Pabo gedaan en later de kunstacademie in Arnhem. Na mijn afstuderen ben ik een paar jaar werkzaam geweest als kunstenaar voordat ik de overstap maakte naar het schrijven en illustreren van kinderboeken. Mijn boeken van Arno en Balotje zijn in negen talen vertaald en onder meer verschenen in Japan en de Verenigde Staten."

Mijn wonderlijke oom

Yvonne is geweldig trots op haar laatste boek 'Mijn wonderlijke oom' voor welk boek zij 2 maanden geleden het Zilveren Penseel 2019 ontving. Dit boek - wat zij aan haar vader heeft opgedragen - is gebaseerd op de hierboven al genoemde film 'Mon oncle' en de daarin optredende Jacques Tati als de oom van het jongetje Gerard. Gerard woont met zijn hypermoderne ouders en zijn tackel Dali in een hypermoderne villa, maar is daar niet erg gelukkig. Hij mag geen kattenkwaad uithalen of andere dingen doen zoals rennen door de tuin en indianenkreten uitslaken. Gelukkig past zijn oom af en toe op hem en Gerard vindt dat geweldig. Voordat zijn oom Zijn Oom was, werkte hij volgens Gerard in het circus, was dierentemmer en kon hij de reuze-rode-ratelslang gemakkelijk aan. Eigenlijk kon- en deed hij alles in het circus. Daarom keek Gerard ook erg naar zijn oom op. "Ieder kind heeft eigenlijk recht op zo'n oom," vindt Yvonne. "Van zijn moeder moet Gerard op zijn oom passen, zodat die geen dingen doet die je niet zomaar kan doen op straat, maar in plaats van zich 'gewoon' te gedragen gaan ze samen op stap en beleven ze spannende avonturen. En dat doet mij sterk aan mijn - veel te jong overleden - vader denken.Daarom heb ik het boek ook aan hem opgedragen, want hij heeft mij laten kennismaken met monsieur Hulot, de wonderlijke oom, en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor." De originele tekeningen van haar boek hangen in het kader van de penselententoonstelling vanaf half september 2019 t/m februari 2020 in het Rijkmuseum in Amsterdam.

yvonnejagtenberg.com

Meer berichten