Op zoek naar achterblijvers 1944 Arnhem

75 jaar vrijheid

ZIJ BLEVEN IN 1944.

ZIJ BELEVEN IN 2019.

Bob Hagen, 86 Ben Roelofs, 93

Oproep naar de:

Forgotten stories of Arnhem voor een speciale editie van Park Open 22 september.

75 jaar geleden, op zondag 24 september 1944 kregen ruim 90.000 inwoners van Arnhem het bevel hun geliefde stad te verlaten. 55.000 mensen gingen op weg naar het Noorden waar ze 9 maanden lang verbleven.

Maar er waren ook Arnhemmers die niet weggingen. Ze konden, om welke reden dan ook, hun geliefde stad en huis niet achter laten. Met alle risico's van dien.

Wat bezielde deze mensen, waren het helden? Waren het Arnhemmers met zoveel liefde voor hun stad dat ze eigenlijk de Arnhemmer der Arnhemmer waren? Waarom namen ze zulke grote risico's voor henzelf en hun kinderen die ze vaak ook bij zich hielden?

Negen maanden later toen de oorlog was afgelopen kregen ze niks mee van de bevrijding. Geen feest, niets. Als klap op de vuurpijl werden ze door de Arnhemmers die terugkwamen veelal onterecht beticht van het feit dat ze waren gebleven omdat ze heulden met de Duitsers.

Waarom zou je anders blijven?

Twee mannen, Bob Hagen en Ben Roelofs, respectievelijk 86 en 93 jaar oud, waren destijds 'achterblijvers' en willen nu vertellen wat hen dreef om te blijven. Maar er zullen nog meer achterblijvers zijn die een verhaal hebben.

Naar hen zijn we op zoek.

De verhalen zullen in een speciale editie van Park Open zondag 22 september ten gehore worden gebracht. La Fam zal met 4 Arnhemse artiesten speciale nummers produceren gekoppeld aan het thema 'Forgotten stories of Arnhem'.

De artiesten en producers zullen de "vergeten verhalen" gebruiken als inspiratiebron voor de teksten en de muziek.

Bent u of kent u een achterblijver?

Graag reacties naar: info@parkopen.nl of bel naar Hagen Events: 026-3635084 of

Robin Hagen: 06-53252936

Meer berichten