De toneelgroep: Golden Oldies Trees Diesveld, Truus Duis en Marijke Nillesen. (foto: Hilde Wijnen)
De toneelgroep: Golden Oldies Trees Diesveld, Truus Duis en Marijke Nillesen. (foto: Hilde Wijnen) (Foto: )

The Golden Oldies Shop aan de bak

Aan de Nieuwstad is sinds januari The Golden Oldies Shop gevestigd: huiskamer, winkel en galerie ineen. Koffie drinken, bij de breiclub aanschuiven, toneelspelen, een praatje maken, of een schilderij kopen. Bij Golden Oldies kan alles. Je moet het alleen wel weten. O ja, en ouder zijn dan 55, dat ook.

Hilde Wijnen

Arnhem - Kunstenaar Astrid Aries en theatermaker Yvonne Laan begonnen The Golden Oldies Shop om oudere mensen uit hun isolement te halen.
"Er is veel eenzaamheid in de stad en ik dacht: wat doen we die mensjes aan? Ik ben nu 54. Hoe ga ik eigenlijk zelf oud worden? Ik ben daar wel mee bezig. Liedjes zingen in het bejaardenhuis? Ik wil dat niet, hoor!" vertelt Astrid.

Talent

Bij Golden Oldies krijgen mensen de kans te laten zien dan ze meer zijn dan hun leeftijd. Ze blijken, bijvoorbeeld, creatief, getalenteerd, bevlogen. Vaak tot hun eigen verbazing.
Elke week, op dinsdag, woensdag en vrijdag, maken ze de mooiste dingen. Slofjes, kaarten, tassen, sieraden, schilderijen. Uit die laatste categorie zijn er al drie aangekocht door de gemeente. Resultaat: apetrotse Oldies.
Op maandag wordt er theater gemaakt. De toneelgroep is 70-plus en fietst van heinde en verre om een voorstelling te maken over drie dametjes die keuvelend en kibbelend aan de keukentafel laten zien wat het betekent ouder te worden. En dat je daar best om kan lachen.

Nieuwe Oldies

Ondanks de succesverhalen wordt de doelgroep moeizamer bereikt dan van tevoren gedacht. Yvonne en Astrid gaan van deur tot deur om nieuwe Oldies te vinden. Een hele klus.
De mensen die ze thuis opzoeken, hebben behoefte aan een luisterend oor. Aan levensverhalen geen gebrek. De stap naar de shop blijkt lastiger. Yvonne: "Eenzaamheid is ook veilig." Niet gelukkig zijn, op die manier, is vertrouwd, dat kennen ze," vult Astrid aan. "In de shop moeten ze de confrontatie aan. In de groep, over en weer communiceren. En je kunt niet uitleggen wat het is. Ze moeten een keer geweest zijn. Ze zeggen allemaal: dat is niks voor mij, dat kan ik niet. Maar opeens gaan ze aan de slag, en dan houden ze niet meer op."

Crowdfunding

Gelukkig is er voor alles een oplossing bij Golden Oldies. Want als de mensen niet naar de shop komen, komt de shop toch gewoon naar de mensen? Het enige wat je daar voor nodig hebt, is een bakfiets. Kopje koffie erbij en de mobiele Golden Oldies Shop is klaar om te gaan.
Yvonne en Astrid zijn een crowdfundingsactie gestart. Nu nog wat Arnhemmers met een gouden hart en Golden Oldies kan aan de bak.

The Golden Oldies Shop

Nieuwstad 10
https://nl-nl.facebook.com/goldenoldiesklarendalst.marten/

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden