Jasper van Broekland (helemaal links) en in het midden onder Joost Overbeek, samen met twee andere medewerkers van Alleburen.
Jasper van Broekland (helemaal links) en in het midden onder Joost Overbeek, samen met twee andere medewerkers van Alleburen. (Foto: )

'Leukste ontwerpbureau van Gelderland'

"Ik wil dat wij het leukste ontwerpbureau van Gelderland worden. Dat de mensen die hier werken met toffe dingen bezig zijn en plezier hebben in wat ze doen en dat iedereen hier helemaal zichzelf kan zijn."

Marnix ten Brinke

Arnhem - Joost Overbeek heeft in Amsterdam al jaren een ontwerpbureau, genaamd Overburen. "Ik moest hiervoor regelmatig naar Amsterdam toe, vaak wel twee keer per week. Maar doordat ik in een rolstoel zit omdat ik MS heb, werd dit voor mij steeds zwaarder. Daarom wilde ik in Arnhem, waar ik woon, ook een bedrijf beginnen."

Het eerste idee was een soort 'Overburen on wheels', zoals hij het zelf noemt. "Ik wilde er iets bijzonders van maken, dat alle ontwerpers van het bedrijf in een rolstoel zouden zitten. Maar al gauw zeiden mensen tegen me dat dit eigenlijk een rare eis is en daar was ik het wel mee eens. Daarom zijn we het breder gaan trekken en is Alleburen, zoals het nu heet, voor iedereen met een zichtbare en onzichtbare beperking."

Dat kan dus van alles zijn. Van mensen in een rolstoel tot iemand met autisme en van statushouders tot iemand die het in het reguliere werkveld (nog) niet zo goed kan redden. Alleburen is opgezet als stichting en krijgt ondersteuning vanuit de gemeente. "We zijn wel een bedrijf dat opdrachten uitvoert waar gewoon voor betaald wordt", aldus Joost. "We werken veel voor Siza, maar hebben onlangs ook een grote klus voor Stand Zuid uitgevoerd. We zorgen ervoor dat iedereen hier op zijn eigen manier zijn of haar creativiteit kwijt kan en geven (professionele) ondersteuning door lessen en workshops. De begeleiders zorgen ervoor dat alles dat wij afleveren er professioneel uitziet. We zijn geen dagbesteding of iets dergelijks. Je kunt het meer als activerend werk zien."

Alleburen werkt vanuit Joost zijn eigen huis. "Mijn zonen wonen nog thuis en vinden het allemaal prima. Ze vinden het eigenlijk wel gezellig. De hele benedenverdieping wordt nu gebruikt voor Alleburen en als mijn zoons niet meer thuiswonen kunnen we ook naar boven uitbreiden."
Op 1 januari is de stichting van start gegaan, maar een officiële opening is er nog niet geweest. "Ik wilde daar mee wachten totdat ik zeker wist dat we zouden slagen en dat is eigenlijk heel snel gegaan. Het loopt als een trein. Daarom gaan we 23 augustus officieel open. Hugo Borst komt de opening verzorgen."

Jasper Broekland werkt als begeleider bij Alleburen. "Ik heb toen ik vijf jaar was een ernstig ongeluk gehad, waardoor ik wat problemen heb met lopen en andere zaken. Voor mij is dit een ideale manier om voor mijzelf te zien hoe ik mijzelf in de wereld kan zetten, ook om wat meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is een prettige plek om te zijn."
"Bedrijven en organisaties die graag willen meewerken aan een inclusieve maatschappij kunnen zeker bij ons aankloppen", aldus Joost. "Kom vooral eens langs!"
Meer informatie over Alleburen is te vinden op:

alleburen.nl

Meer berichten