Yoyo
Yoyo (Foto: Frank Kouws)

20 Jaar Levenskunst in 't Laborint: 'Waar word je gelukkig van?'

Arnhem - Aan het woord is Yoyo van der Kooi van 't Laborint: het Arnhemse centrum voor bewustwording, zelfontplooiing en levenskunst, dat dit jaar 20 jaar bestaat.

"Waar word je gelukkig van? Van je familie? Van lekker eten? Van goeie seks? Van een(verboden) relatie? Van TV of je krantje lezen? Van een ijsje, een joint, een borrel of ayahuasca? Van geld? Van shoppen? Van spullen? Van roddelen? Van de nieuwste smartphone of een eigen huis? Van een blitse tattoo? Van een e-bike, een snelle motor, een mooie auto, een caravan of een jacht? Van sport? Van gokken? Van politiek(e actie)? Van knuffel-/dansfestivals? Van fitnessen of yoga? Van reizen? Van wetenschap? Van cultuur, film of theater? Van religie? Van lezen? Van uitgaan met vrienden? Van de één of andere vorm van (creatieve) expressie?

Al naar gelang je aard en aanleg kunnen deze dingen je voor kortere of langere tijd een heerlijk geluksgevoel geven.

Toch zijn er veel factoren die roet in het eten kunnen gooien. Een knagend gevoel van onvrede steekt af en toe de kop op (‘Is dit nu alles?’). De media schetsen dagelijks een somber wereldbeeld. Je werk komt je (af en toe) de strot uit. Je wordt ontslagen. Je partner maakt het uit - of gaat vreemd. De kinderen gaan puberen. Een dierbare gaat dood. Je gaat failliet. Je krijgt een ongeluk of wordt ziek. Met een schok besef je dat je ouder wordt en dat je bestaan op aarde eindig is.

Dan kan er een omslag in je leven optreden. Je gaat je dingen afvragen die vroeger nooit bij je opkwamen. Zoals 'Wie ben ik eigenlijk? Wat is de betekenis van mijn bestaan, waar gáát het helemaal over - en wat gebeurt er als het straks ophoudt?'

Kijk, zo'n plek als 't Laborint is waar je terecht kunt als je de antwoorden op die vragen (in jezelf, want daar zitten ze verstopt, onder lagen van conditionering!) wilt vinden. Het is een soort speeltuin/labyrint/laboratorium waarin je situaties krijgt aangeboden die je laten ontdekken wie of wat je (niet) bent en wat - if any - de zin is van je leven.

In individuele sessies, gespreks- en meditatie/mindshift-avonden, workshops, maandelijkse weekenden en buitenlandse retraites ga je op reis door je binnenwereld en kom je er achter dat je niet je lijf, niet je gevoelens en ook niet je mind bent, maar iets onnoembaars wat van achter de projector van je levensdrama dit alles zonder oordeel gadeslaat.

Als je begint samen te vallen met dat ongrijpbare 'iets' ervaar je langzaam maar zeker - en soms plotseling - een alles omvattende vorm van 'bliss' die dieper gaat dan alles waar je ooit gelukkig van werd."

Wat je in het nieuwe seizoen in ’t Laborint kunt verwachten zie je op www.laborint.nl. De open dagen zijn op 7 en 8 september van elf tot vijf in de Oost-Peterstraat 25.

Een interview met Yoyo te gelegenheid van '20 Jaar Levenskunst' is te zien op Youtube onder Yoyo van der Kooi.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden