Elk jaar is er een nieuw team. Enige constante is directeur Channa Woudenberg (midden, in het wit).
Elk jaar is er een nieuw team. Enige constante is directeur Channa Woudenberg (midden, in het wit). (Foto: )

Tiende keer Arnhemse Zomerschool

"Ik val van de ene verbazing in de andere. Nu is er ineens een plusklas!" Channa Woudenberg van Stichting Pas organiseert dit jaar voor de tiende keer op rij de Arnhemse Zomerschool, een jubileum!

door Hilde Wijnen

Arnhem - Tachtig kinderen van groep 7 en 8 die goed voorbereid willen beginnen aan het voortgezet onderwijs of het laatste jaar van de basisschool nemen drie weken lang deel aan een uitgekiend programma. Taal en rekenen staan centraal en er is volop aandacht voor expressie, sport, kunst en techniek.

Het Olympus College in Malburgen is the place to be. De doelgroep woont er, maar de directeur van de Zomerschool zou graag leerlingen uit andere wijken verwelkomen. Vooralsnog is daarvan vooral Presikhaaf vertegenwoordigd. "Het zou wel mooi zijn als we volgend jaar ook in Noord zitten. Dan komen Klarendal en Geitenkamp wel."

Vijf klassen zijn er, waaronder een met nieuwkomers van het AZC. Ze worden begeleid door vijf leerkrachten en een aantal vrijwilligers. Elk jaar is er een nieuw team. Directeur Channa is de enige constante.
De leerkrachten zijn studenten die zich verder willen specialiseren in het onderwijs. "Of vakidioten", aldus Channa. Allyson bijvoorbeeld. Zij is docent in het speciaal onderwijs. Omdat ze meedoet met de Zomerschool, heeft ze dit jaar maar dertien vakantiedagen. "Zo knap! Iedereen is zo gedreven en betrokken. Ze hebben hart voor de doelgroep, staan echt voor die leerlingen. Hoe meer ik aan ze overlaat, hoe meer verantwoordelijkheid ze nemen. Ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Als ik hier als een soort dictator rond zou lopen, krijg je die betrokkenheid niet." Indy en Issa zijn de jongste vrijwilligers. Ze zijn leerlingen van het Olympus College en begeleiden de plusklas. Channa is zichtbaar trots op haar school. "Je kunt niet uitleggen wat hier gebeurt. Het is zo bijzonder. Dat moet je zien, dat kun je niet meten."

De Zomerschool is geen monocultuur. Kinderen hebben uiteenlopende achtergronden. De sfeer is ontspannen, de verbondenheid groot. "Ze kennen elkaar niet. De eerste dag was het even aftasten, daarna ging iedereen meteen samenwerken."

De leerlingen zijn bijzonder serieus. Dit jaar is het opkomstpercentage 98 %. Reclame is niet nodig. De school heeft een goede naam opgebouwd. Hele families hebben er hun zomers doorgebracht. "De Zomerschool is ook niet meer niet-cool." zegt Channa. Dat is te zien. Er wordt gewerkt, gelachen, gespeeld, er ontstaat vriendschap dwars door stad en taal heen en misschien zelfs hier en daar wel een verliefdheid. "Juf, vertel nou, waar hadden jullie het net over? Ik zag wel dat jullie zaten te praten", probeert een nieuwsgierig Aagje. De directeur hoort en ziet alles. Ze weet precies hoe het zit, maar geheimen zijn bij haar in goede handen.
De Zomerschool ook. "Saamhorigheid, dáár gaat het om. Als het allemaal op mijn manier zou moeten, dan zou er geen Zomerschool zijn."

Meer berichten