Verzorgster Jennifer met haar paard Floor die na vele jaren werken een plekje heeft gekregen in het Openluchtmuseum. (foto: Marnix ten Brinke)
Verzorgster Jennifer met haar paard Floor die na vele jaren werken een plekje heeft gekregen in het Openluchtmuseum. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Jennifer: 'Dit is mijn nieuwe liefde'

Belgisch Trekpaard Floor heeft een nieuw woonomgeving gekregen. Eerder deze maand verhuisde zij van de Manege Zandewierde in Nieuw-Wehl naar het Openluchtmuseum in Arnhem. De nieuwe verzorgster Jennifer Scott is maar wat blij met de nieuwe aanwinst: "Dit is mijn nieuwe liefde!", roept ze naar een collega.

Marnix ten Brinke

Arnhem/Nieuw-Wehl - Manege Zandewierde is een manege speciaal voor ruiters met een lichamelijke- en of geestelijke beperking. Ongeveer 220 ruiters zijn aangesloten bij deze manege en rijden paard, koets of huifbed. Daarnaast is er nog een hele grote groep vrijwilligers actief. Maar het belangrijkste onderdeel vormen misschien wel de paarden, waarvan er zo'n vijftien rondlopen op Zandewierde.
"Paarden worden gemiddeld zo'n 10 tot 15 jaar ingezet en in die tijd bouwen de ruiters natuurlijk een bijzondere band met deze dieren op", vertelt Ben Ratelband, bestuurslid bij de manege en mee naar het Openluchtmuseum. "Afscheid nemen van een paard ligt dus altijd zeer gevoelig, vandaar dat de manege er alles aan doet om paarden onder te brengen bij mensen die hem bijvoorbeeld gebruiken als weidemaatje of om er nog korte ritten op te maken. Er zijn zelfs mensen die af en toe nog een bezoekje brengen aan de paarden die ergens zijn ondergebracht."

Voor Floor werden de dagelijkse werkzaamheden op de manege te zwaar. "Zij trok in haar eentje onze huifkar, maar dat gaan we in de toekomst met twee, andere soorten, paarden doen. Floor is onze laatste Belgisch Trekpaard. Het is een groot ras en dus ook lastiger om een nieuw plekje voor haar te vinden. Uiteindelijk wilde het Openluchtmuseum onze Floor wel overnemen van ons. Ze gaat niet met pensioen, maar eigenlijk een soort pre-pensioen. Ze is niet versleten en kan nog heel goed een aantal taken aan, maar het trekken van een huifkar werd gewoon echt teveel voor d'r."
Voor het museum is het zeker geen alledaagse gebeurtenis. "We vonden dat dit paard goed bij het museum zou passen", vertelt Maaike van Dam van het Openluchtmuseum. "We werken hier veel met paarden om onderdelen van onze Nederlandse geschiedenis te laten zien, zoals bijvoorbeeld ploegen. Het is niet zo dat wij wekelijks of maandelijks nieuwe paarden krijgen, dus dit is best bijzonder voor ons."

Floor wordt tijdelijk even apart in een weide gezet. "We zetten een ander paard naast haar in een andere wei", zegt Jennifer Scott. "Zo kunnen ze aan elkaar wennen en kunnen ze na een aantal dagen gezellig bij elkaar in de wei."

Even wennen

Voor Ben Ratelband en de andere gebruikers van Zandwierde zal het wel even wennen zijn, zo zonder Floor op de manege in de Achterhoek. "Ik sta hier wel met wat gemengde gevoelens. Floor stond altijd buiten, als een soort wachter. Je zag haar altijd staan als je naar de manege ging. Dat is nu niet meer zo. Ik denk wel dat velen haar zullen missen."

Meer berichten