Hanni Stolker draagt een van haar gedichten voor in haar atelier. (foto: Erlend Josephy)
Hanni Stolker draagt een van haar gedichten voor in haar atelier. (foto: Erlend Josephy) (Foto: Erlend Josephy)

Een 'officiële' stadsdichter in Arnhem?

Een bouwondernemer vroeg eens aan Jules Deelder wat zijn honorarium zou moeten zijn voor een optreden tijdens de opening van een van zijn gebouwen. Toen Jules het bedrag noemde, zei de ondernemer in sappig Rotterdams "Nou, dan kam ik zelf mijn haar wel glad achterover!"

door Erlend Joséphy

Arnhem - Het fenomeen stadsdichter is typisch iets van deze eeuw en opgekomen nadat in 2000 Gerrit Komrij tot Dichter des Vaderlands werd benoemd. Veel gemeenten wilden toen een eigen dichter, een Stadsdichter, dus benoemen. In Rotterdam bijvoorbeeld werd de eerste Stadsdichter in 2007 benoemd. In Wageningen was dat in 2012; in Hilversum in 2016 en in Tilburg in 2003. Waar de Dichter des Vaderlands een poëtisch ambassadeur is voor heel Nederland, is de Stadsdichter de poëtisch ambassadeur van de gemeente en heeft als taak om zijn stad en lokale actualiteiten te vangen in poëzie. Ook bij officiële gebeurtenissen in de gemeente worden Stadsdichters vaak gevraagd om iets te schrijven. Denk hierbij aan feestelijke openingen (b.v. in Arnhem had dat de opening van de van de Sint Jansbeek kunnen zijn), huldigingen, herdenkingen (bijvoorbeeld van de Slag om Arnhem) en verkiezingen. Het Stadsdichterschap is voornamelijk een ceremoniële functie, die een dichter tijdelijk bekleedt. In de meeste gevallen is dat voor twee jaar.

Hanni Stolker

Hanni Stolker, schilder en voordrachtskunstenaar, maakt veel originele liedteksten en grappige gedichten die uitsluitend over Arnhem gaan. Een paar titels? Bijvoorbeeld 'Arnhems meisje'; 'Geitenbult', 'de van Heemstralaan' en 'We hebben altijd nog de Hema'. "En ik heb bij de ingebruikname van de Sint Jansbeek ook een voordracht gehouden," vult Hanni aan. "Ik voel mij als binnenstadsbewoner nauw verbonden met onze stad, en zou dan ook dolgraag tot Stadsdichter willen worden benoemd." Maar dan doet zich toch voor Hanni een vervelend probleem voor: er is in Arnhem al zo iemand als een 'officieuze' Stadsdichter. Arnhem heeft ooit besloten niet mee te doen aan het stadsdichterschap en faciliteert en subsidieert dan ook geen dichter om aanwezig te zijn bij bijzondere stadsgebeurtenissen. Maar hoe zit dat dan met die officieuze stadsdichter?

Hanni: "Zes en een half jaar geleden is een Arnhemse dichter gevraagd een besloten nieuwjaarsreceptie te verzorgen. Dat heeft hij gedaan en vanaf dat moment werd hij beschouwd als Stadsdichter en zo is hij zich ook gaan noemen. Maar ik vind dat het nu na zes en een half jaar de hoogste tijd wordt om het stokje eens over te dragen. En ik zou dat graag van hem willen overnemen, bijvoorbeeld als interim Stadsdichter totdat de gemeente - net als in zo veel andere gemeenten - het voortouw neemt en het Stadsdichterschap officieel maakt, met een sollicitatieprocedure, een selectiecommissie en een beëdiging en zo. En dan ben ik de eerste die solliciteert", voegt ze er glunderend aan toe.

www.hannistolker.nl

Meer berichten