Tijdens de Kloostermarkt op abdij Koningsoord waren zusters van kloosters uit heel den lande aanwezig. (foto: Marnix ten Brinke)
Tijdens de Kloostermarkt op abdij Koningsoord waren zusters van kloosters uit heel den lande aanwezig. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Werken en eten in stilte is heerlijk'

"Ik gebruik mijn eigen fantasie", vertelt een zuster (89) die achter een kraampje staat over de poppenkleertjes die zij zelf heeft gemaakt. "Ik ben oud, dus heb ik veel tijd om actief bezig te zijn", grapt ze. "De steken heb ik geleerd op school, maar voor de rest heb ik het mijzelf aangeleerd."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Voor het tweede jaar op rij organiseerde de abdij Koningsoord een kloostermarkt. Tientallen kraampjes met zelfgemaakte producten uit het eigen klooster en van andere kloosters uit heel Nederland werden afgelopen zaterdag druk bezocht. Naast de markt werden er ook rondleidingen gegeven op het naastliggende terrein waar een natuurbegraafplaats is gecreëerd. Aan de inwendige mens werd ook gedacht met zelfgemaakt kloosterbier en vele andere ambachtelijke producten.

Zuster Emanuele is lid van het Sint Liobaklooster uit Egmond Binnen en staat ook op de kloostermarkt in het uiterste noorden van Arnhem. "Het Liobaklooster is een klooster waar de kunsten heel belangrijk zijn", zegt ze. "We maken onder andere kaarsenhouders van keramiek en hebben ons eigen glazuur ontwikkeld. We zijn soms een maandje bezig voordat deze helemaal droog en klaar is. Daarnaast maken we ook nog andere dingen, zoals beelden, gewaden, wandtegels en lijkwades."
Hoe is zij in het klooster terechtgekomen? "Het kwam op mijn pad. Het was niet zo dat ik heel bewust gekozen heb voor een klooster waarin de kunsten heel belangrijk zijn, hoewel ik wel als jong kind altijd zeer creatief was en ik als 14-jarig meisje op pottenbakken heb gezeten. Dus misschien heb ik er in mijn onderbewuste toch rekening mee gehouden."

21 stappen

Een stukje verderop staat zuster Gertrudis van abdij Koningsoord bij een kraam met een heleboel schilderijtjes van Iconen en beschilderde kaarsen. "We hebben deze allemaal zelf gemaakt, geschilderd en ontworpen. Je moet veel geduld hebben bij het maken van de Iconen, want als je deze op de officiële manier schildert, moet je dit in 21 stappen doen. Je kunt zo een maand bezig zijn met een schildering en omdat er heel veel verflagen op zitten, kan het wel een jaar duren voordat het schilderij echt helemaal droog is en er een speciale beschermingslaag van olijfolie overheen kan."

Voor de beschilderingen van de kaarsen haalt zuster Gertrudis inspiratie uit de natuur rondom de abdij. "Ik leef hier op een prachtige plek", zegt ze.
Tijdens het werken is het stil. Er wordt niet gepraat en in principe is er geen muziek. "Sommige zusters luisteren naar Gregoriaanse gezangen wanneer ze bezig zijn met het schilderen van iconen, om in de juiste stemming te komen." Is het niet heel vervelend wanneer je alles in stilte moet doen? "Nee hoor, dat is juist heel fijn. We eten in principe ook in stilte en daarvan dacht ik in het begin dat dit heel ongezellig zou zijn, maar het is heel fijn. Ik proef nu pas echt wat ik eet. Maar het is niet zo dat wij nooit met elkaar praten. Dan wordt het wel heel ongezellig."

Meer berichten