Jurjen Westra en Pieter de Jong van Rotary Arnhem Oost leggen de laatste hand aan een opgeknapte fiets. (foto: Marnix ten Brinke)
Jurjen Westra en Pieter de Jong van Rotary Arnhem Oost leggen de laatste hand aan een opgeknapte fiets. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Je doet het voor de blije gezichtjes'

Marnix ten Brinke

Fietsproject RE-CYCLE helpt kids

"Het weggeven van de fietsen geeft zoveel plezier. Kijk eens naar de blije gezichtjes. Dit is echt een project voor de Arnhemmers door de Arnhemmers. Voor al het werk krijg je zoveel terug."

Arnhem - Wanneer je het als ouders niet zo breed hebt, kan een andere fiets voor je kind een uitgave zijn die je eigenlijk niet kunt doen. Rotary Arnhem Oost kwam op het idee om fietsen die niet meer gebruikt worden en afgedankt in een schuurtje staan op te laten knappen en een nieuw leven te geven. Pieter de Jong en Jurjen Westra zijn de trekkers bij het project van de Rotary.

"Eerder deden we veel goede doelen projecten in Afrika", vertelt De Jong. "Maar er is ook in onze eigen gemeente nog veel te doen. Puur toeval kwam ik op het idee om iets met fietsen te doen. Er staan zoveel fietsen in schuurtjes die niet meer gebruikt worden. Daar moet je toch iets mee kunnen doen? Het idee dat ik had gebeurt op meer plekken in het land en een vriend van me vertelde erover. Kort daarna kwam Anna-Yfke Sleurink van Stichting Leergeld bij ons een lezing geven en had ik meteen het doel voor ogen. Zij helpen kinderen aan een goede fiets als ze naar de middelbare school gaan en via via kwam ik weer in contact met Pro Persona, Siza Dorp Groep en de Blueband bajes. Zij hebben mensen die graag fietsen opknappen. Zo was het cirkeltje rond. "Uiteindelijk is ons doel tweehonderd fietsen op te knappen voor kinderen die rond de armoedegrens in Arnhem leven."

Afgelopen zaterdagmiddag konden de eerste 24 fietsen worden opgehaald bij Stichting Leergeld. "Mensen hebben zich van te voren moeten inschrijven", zegt Anna-Yfke. "Het gaat om mensen die vaak een GelrePas hebben, een laag besteedbaar inkomen." Al voor 13.00 uur komen de eerste mensen aan. Een meisje ziet meteen welke fiets ze wil hebben, maar het werken met de handremmen blijkt toch nog wel een beetje lastig. Met een enorme vaart komt ze naar beneden tijdens een testritje. "Ze moeten wel goed om kunnen gaan met de handremmen", aldus De Jong. "Anders is een terugtraprem misschien beter."

Zelf is hij nog druk aan het sleutelen om de fiets rijklaar te maken voor de nieuwe eigenaar. "Ik ben tandarts van beroep, maar ik maakte mijn eerste racefiets al toen ik twaalf was", zegt hij terwijl hij druk in de weer is om het zadel goed te zetten en de remmen te controleren.
Hij is ontzettend blij met het project. "Je helpt de mensen hun schuur opruimen, een andere groep heeft werk gekregen dat ze nodig hebben en je maakt kinderen en ouders blij met een nieuwe fiets. Die blije gezichtjes die je ziet, daar doe je het toch voor?"

Er wordt nu gekeken naar een samenwerking met Ome Joop's Tour en is men aan het kijken om samen met Stichting De Helling fietsen voor volwassenen op te knappen.
Ook een fiets staan die een nieuw leven mag hebben? Mail naar vergetenfietsen@outlook.com en hij wordt opgehaald.

Meer berichten