Ster van Kooten op haar 'magische' werkplek bij RTV Arnhem.
Ster van Kooten op haar 'magische' werkplek bij RTV Arnhem. (Foto: )

Ster van Kooten: Radio is magisch

door Erlend Josephy

Een kinderdroom die uitkwam

Zo'n kleine 50 jaar geleden opereerden - naast de gebruikelijke radiozenders Hilversum 1,2 en 3 - vele vrije radio- en televisiezenders die uiteindelijk uitmondden in stadsradio of -tv-zenders. Dus heeft Arnhem ook zijn eigen RTV Arnhem zender.

Arnhem - . Het duo Koot en Bie maakte op deze lokale zenders een parodie, door Cor van der Laak (een Haagse bloemenbuurtbewoner) in zijn garage de nieuwe AVRO (Algemene van der Laak Radio Omroep) te laten oprichten. Cor was de voorzitter, zijn vrouw Cock de omroepster en zijn puberzoon Ab de cameraman. Ronduit hilarisch was de kerstuitzending, waarin Cor aan zoon Ab vraagt de kerstboom aan te steken, waarna Ab in plaats van de kaarsjes de hele kerstboom in de fik steekt, met een rokerige studio tot gevolg.

Ster van Kooten

Sommige kinderen weten al op jonge leeftijd wat ze willen worden. Brandweerman, politie, verpleegster, dat zijn zo van die kinderdromen, die soms wel, soms niet uitkomen. RTV-presentator en programmamaker Ster van Kooten was zo'n meisje dat altijd wilde schrijven. Verhalen, gedichten, liefdesbrieven, en ze was goed in taal. "Dat heb ik van mijn ouders meegekregen." meent ze. Het was dan ook niet zo verbazend dat ze zich op latere leeftijd aanmeldde bij de school voor journalistiek, maar ze werd helaas uitgeloot. "Toen heb ik eerst de sociale academie gedaan, richting justitieel maatschappelijk werk, en ook een tijd als zodanig gewerkt, maar de journalistiek was toch mijn roeping. Dat besefte ik pas later, toen ik de kans kreeg om bij RTV Arnhem te gaan werken. Ik heb daar - zeker in het begin - een schitterende tijd meegemaakt. Je had toen twee radioprogramma's: Arnhem actueel, een sterk op de politiek gericht programma, en de Rotonde, een programma met een veel luchtiger karakter. In de Rotonde kwam alles voorbij, je kunt het zo gek niet bedenken. Het magische van een radioprogramma is, dat je allerlei mensen aan de lijn krijgt, die je niet kent. Al pratende beeld je je in hoe die mensen eruit zullen zien en wat voor mensen het eigenlijk zijn. Bij TV heb je dat niet, dan zie je de mensen direct voor je. Dat is ook mooi, maar vraagt iets minder van je fantasie." Ster is als presentator vaak op de stads-tv. Zij maakte bijvoorbeeld met de stadsgids Rob Slepicka het programma 'Ster op pad', een serie uitzendingen over Arnhemse gebouwen. "Rob weet heel veel van de gebouwen die wij samen aan het publiek hebben laten zien. Het mooiste gebouw? Dat vind ik het jugenstil/art nouveaugebouw van architect Diehl aan de Zijpendaalseweg no.2, in 1904 gebouwd in opdracht van de firma L.M.C. Belderbos. Ik heb iets met gebouwen. Mijn vader, de kunstschilder Rits van Kooten, heeft - naast portretten - ook heel veel gebouwen geschilderd. Ik heb die interesse waarschijnlijk wel van hem meegekregen denk ik. Welke programma's ik nog voor RTV Arnhem ga maken? "In ieder geval een nieuwe serie 'Ster op pad'.

Meer berichten