Midden in de stad sterren kijken


Floris-Jan van der Meulen (l) van Presikheaven op Ruimtekoers. Ook zonder de zon is er genoeg te zien. (foto: Hilde Wijnen)
Floris-Jan van der Meulen (l) van Presikheaven op Ruimtekoers. Ook zonder de zon is er genoeg te zien. (foto: Hilde Wijnen) (Foto: )

Midden in de stad sterren kijken

"Valt er nog wat te zien?" vraagt Louise van Uum, vrijwilliger bij sterrenwacht Presikheaven aan voorzitter Floris-Jan van der Meulen. Nee, zul je net zien. Is het wekenlang mooi weer en precies vandaag, op de eerste landelijke zonnekijkdag die gevierd wordt op festival Ruimtekoers, is de hemel bewolkt.

door Hilde Wijnen

Arnhem - Drie grote telescopen staan er op het terrein. Eén daarvan is gericht op de grote programmaborden aan de andere kant van het festival. Als je door de telescoop kijkt, kun je ze van grote afstand lezen. "Een aardigheidje", zegt Floris-Jan.
"Kijk, als we nou een vaste ruimte hadden, dan konden we 48 uur van tevoren aankondigen dat er wat te zien is. Dan zijn we niet zo afhankelijk van het weer." Floris-Jan is de oprichter van Presikheaven. Dit jaar viert de sterrenwacht zijn tienjarig jubileum.

Astronomie voor iedereen

Presikheaven werkt volgens het principe van Dobson: astronomie voor iedereen. Dobson was een monnik met bijzondere interesse in het heelal. Hij richtte Sidewalk Astronomers op, zette zijn telescoop in de stad op de stoep en iedereen mocht er doorheen kijken. Ook de activiteiten van Presikheaven zijn gratis toegankelijk voor iedereen.
"Het mooiste zou eigenlijk zijn, de kers op de taart of misschien wel de taart zelf, als de sterrenwacht dit jaar zou verrijzen. Mensen denken altijd dat er in de stad niks te zien is, maar dat is niet waar. Midden in de stad kun je ook sterren kijken. Je hebt alleen een grotere telescoop nodig. Hoe geweldig zou het zijn als Arnhem zijn eigen volkssterrenwacht heeft! Er is voldoende animo. Laatst op Hoogte80 kwamen er vijfhonderd mensen op de maansverduistering af."

Ruimte

Een ruimte is er. MFC Presikhaven, dat al jarenlang onderdak biedt aan de sterrenwacht, heeft het dakterras ter beschikking gesteld. Het plan is om er een huisje neer te zetten met een afrolbaar plat dak. Het lokaal moet groot genoeg zijn voor een paar telescopen en een schoolklas vol kinderen. Dan nog een draaibare koepel erbij en heel de stad kan sterren komen kijken.
De koepel is gekocht en ligt te wachten in de gemeentewerf. Studenten van de HAN gaan dit najaar met het ontwerp voor het huisje aan de slag. Eigenlijk zijn er alleen nog vrijwilligers nodig om straks te sterrenwacht te kunnen bemannen.
Floris-Jan: "Iedereen is welkom. Sterren kijken is van alle culturen, van alle leeftijden, van acht tot tachtig! Zelf begon ik toen ik een boekje kreeg voor mijn achtste verjaardag, 'Welke ster is dat?'. Kleumend in de kou stond ik sterrenbeelden te zoeken. "
Sponsoren zijn natuurlijk ook wel handig, daar wordt hard aan gewerkt. Het kost wel een paar centen, zo'n sterrenwacht. Maar dan heb je ook wat. Speuren naar leven op andere planeten, zelf je eigen maankrater maken en duizenden sterren voor iedere Arnhemmer.

www.presikheaven.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden