Fokke de Jong maakt zich grote zorgen over de verkamering van een Loods aan de Emmastraat in het Spijkerkwartier.
Fokke de Jong maakt zich grote zorgen over de verkamering van een Loods aan de Emmastraat in het Spijkerkwartier. (Foto: )

'Het is om verdrietig van te worden'

"Wiens belang wordt hier eigenlijk gediend? Is de gemeente er voor de bewoners? Ik vind het schandalig hoe er met ons wordt omgesprongen en ik wil hier ook helemaal niet weg."

Marnix ten Brinke

Arnhem - Fokke de Jong en zijn vrouw en dochter wonen al elf jaar met heel veel plezier in de C.A. Thiemestraat in het Spijkerkwartier. Maar de laatste jaren is de buurt aan het veranderen en niet in goede zin. "Je ziet de ene na de andere familie vertrekken", vertelt hij. "Veel vriendinnetjes van mijn dochter zijn weggegaan. Voor kinderen voelt deze plek steeds minder aan als een veilige leefomgeving. Het is om verdrietig van te worden."

De spreekwoordelijke druppel in een toch al volle emmer is de verkamering van een loods met officiële ingang aan de Emmastraat, maar waarvan de ingang feitelijk zich via een steeg aan de C.A. Thiemestraat bevindt en aan de achtertuinen grenst van veel mensen. In deze loods worden minimaal vijf kamers met elk een toilet en douche gerealiseerd om verhuurd te worden.
"We hebben op meerdere plekken in de wijk gezien wat het betekent wanneer je kleine ruimtes gaat verkavelen en gaat aanbieden aan speciale doelgroepen", aldus De Jong. "Er gebeurt ineens van alles in de wijk. Veel overlast, veel bezoek van de politie die vervolgens niet handhaaft. De balans in onze wijk is zoek. Ik ben heel erg voor diversiteit in de wijk en een beetje reuring, je woont tenslotte niet voor niets in een stad, maar als je je onveilig begint te voelen in je eigen straat, dan is er iets goed mis."

Een groep bewoners is in actie gekomen en heeft onder andere een petitie aangeboden aan de burgemeester met bijna 250 handtekeningen. Ook is er een gesprek geweest met de wethouder en hebben raadsleden een kijkje genomen op locatie. "Ze zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: ze vinden eigenlijk dat het niet moet kunnen, maar ze zien geen mogelijkheid om het te stoppen."
Zelf laat Fokke het er niet bij zitten. Terwijl de verbouwing van de loods in volle gang is, probeert hij juridisch af te dwingen dat wat de eigenaar nu doet, helemaal niet mag. "Volgens ons en onze advocaat heeft de eigenaar de juiste vergunningen niet. We hopen zo snel mogelijk tot een juridisch dwingende uitspraak te komen, zodat de huidige plannen niet doorgaan."
Naast de loods wordt een andere schuur ook tot één woning omgebouwd. "Dat is geen enkel probleem", zegt hij. "We hebben goed contact met de eigenaar die er zelf gaat wonen met zijn vriendin. Hij informeert iedereen en is een prettig iemand. Bij de eigenaar van de loods is het precies tegenovergesteld. Er is geen normaal contact mee te krijgen."
De Jong heeft nog steeds hoop om de plannen tegen te houden, maar als dat nou niet lukt? "Dan denken we serieus na om te verhuizen. Dat zou ik echt zo zonde vinden. Het was altijd een geweldige buurt."

Na dit interview heeft de gemeenteraad besloten om verkamering niet meer toe te staan in het Spijkerkwartier. Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor de loods aan de Emmastraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden