Foto: Sportbedrijf Arnhem

Hoe duurzaam is De Grote Koppel?

en wat levert het op?

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Op 27 juni hebben we precies 1 jaar zonnepanelen op het dak van zwembad De Grote Koppel. De vraag is natuurlijk: hoeveel energie hebben we bespaard? Maar dit is niet de enige maatregel die Sportbedrijf Arnhem heeft getroffen om energie, en daarmee geld, te besparen.

Arnhem - Robert Mooij, werkvoorbereider Technische Dienst, houdt nauwgezet bij hoe de zonnepanelen hun werk doen: "Sinds 27 juni 2018 zijn de bijna 845 zonnepanelen in gebruik. Nu, bijna een jaar later staat de teller op 248.762 kWh. Dit is genoeg om de golfslagmachine van de Grote Koppel 600 dagen aaneengesloten te laten draaien, of 55 huishoudens een heel jaar van stroom te voorzien."

Collega Dennis Hendriks legt uit wat er op het gebied van duurzaamheid nog meer gerealiseerd is. "Sinds 3 weken zijn we gestart met warmteterugwinning uit spoelwater bij De Grote Koppel. Elke dag verversen we het zwembadwater. Voorheen kwam dat water gelijk in het riool terecht. Dit gaf een te grote druk op het riool. Er waren 2 oplossingen: het riool vervangen, wat een dure aanpassing zou zijn, of er een grote bufferbak tussen zetten, die langzaam het water afgeeft aan het riool. Dat laatste is gebeurd. Maar het kon nog beter, qua energiebesparing. Je gooit namelijk warm water weg, terwijl je aan de andere kant, vers koud water het zwembad weer in pompt. Door in de bufferbak een gesloten leidingencircuit te plaatsen en een warmtewisselaar te plaatsen tussen de aanvoerleiding en de bufferbak, kunnen we nu het aanvoerwater verwarmen voordat het in het zwembad gaat. Dit idee bespaart ons jaarlijks veel geld en je gaat duurzaam om met je energie."

Deze zomer start de bouw van het nieuwe zwembad Valkenhuizen. Ook hierbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel: Het gebouw heeft geen gasaansluiting, zal optimaal worden geïsoleerd en uiteraard voorzien worden van zonnepanelen en LED verlichting. Voor de warmteopwekking zal gebruik worden gemaakt van een warmtepompinstallatie.

De uitgebreide versie van dit artikel lees je op www.sportbedrijfarnhem.nl/nieuws

Meer berichten