Kamerkoor Novo Cantare in de oefenruimte van de Parkstraatgemeente. (foto: Novo Cantare)
Kamerkoor Novo Cantare in de oefenruimte van de Parkstraatgemeente. (foto: Novo Cantare) (Foto: Novo Cantare)

'De mensen komen steeds weer kijken'

Wie op woensdagavond door de Kastanjestraat wandelt, heeft kans getrakteerd te worden op klassiek gezang dat ontsnapt uit de buik van de kerk van de Parkstraatgemeente.

door Hilde Wijnen

Arnhem - Het zijn de klanken van kamerkoor Novo Cantare, driftig repeterend voor het komende optreden. "Wij zoeken altijd repertoire uit dat net buiten ons bereik ligt, dan kunnen we ergens naar streven." Arghje de Sitter, alt bij het jubilerende koor, lacht. "We moeten nog hard werken, maar het lukt altijd. Tenminste, we zijn niet elke keer tevreden. Maar nou moet ik niet zo negatief worden! We zullen wel iets goed doen. De mensen komen steeds weer kijken."

Uit mijn stad

Vijfentwintig jaar bestaat het koor en zaterdag 29 juni geeft het een jubileumconcert in de Koepelkerk. 'Uit mijn stad' is de titel van het programma en het repertoire bestaat uit werk van uitsluitend Arnhemse componisten.
Een van hen is Lara Frank. De jonge, van oorsprong Duitse, componiste woonde een aantal jaar in Arnhem vanwege haar studie aan Artez. "Ik kreeg zin in zang en keek naar een ambitieus amateurkoor." Ze kwam terecht bij Novo Cantare. "Het zijn prachtige mensen, erg hartelijk en gezellig, maar ook intelligent, open en geïnteresseerd in verschillende stijlen. Ik heb een groot repertoire aan muziek van 1600 tot nu leren kennen. Frans van der Loo is een goede dirigent en hij wil graag een hoog niveau bereiken. Ik vond zijn leiding altijd heel aangenaam. Het luisteren naar die samenklank is iets heel bijzonders bij een koor, ik kreeg soms kippenvel als het begon mooi te klinken."

Speciaal voor het jubileumconcert schreef Lara een nieuw stuk. "Het is fantastisch dat ik gevraagd ben voor dit evenement iets te schrijven. Ook omdat ik ex-koorlid ben en niet meer in Arnhem woon." 'Fantasia' is gebaseerd op een tekst van de Belgische dichter Albrecht Rodenbach. "Ik heb lang naar een tekst gezocht die mij inspireert, maar ook een ritme heeft waarmee ik muzikaal kan werken. Het gaat over een jongen die in het grasveld ligt, naar de wolken kijkt en droomt. Het is best romantisch en idyllisch, maar ook een beetje weemoedig, want hij weet dat dit moment niet zal blijven duren."

Missen

Ook Lara's tijd in Arnhem en haar geliefde woensdagavonden bij Novo Cantare zijn voorbij. In 2017 studeerde Lara af. Inmiddels volgt ze een master Filmmuziek in Potsdam. "Ik mis de Arnhemse gezelligheid, de mensen, de borreltjes, Sonsbeekpark en het praten van die mooie taal. Maar gelukkig heb ik een Nederlandse huisgenoot in Berlijn."
Voor het concert komt Lara terug naar Arnhem. Zij is dan wel uit de stad, maar de stad niet uit haar hart.
Novo Cantare, 'Uit mijn stad', 29 juni, 19.30 uur, Koepelkerk.

Meer berichten