Opera St. Louis Blues: over het lot van bootvluchtelingen in 1939 en nu

In het kader van 75 jaar Vrijheid is van 10 t/m 15 september de Nederlandstalige opera St Louis Blues te zien in Musis Arnhem. De opera is gebaseerd op ware gebeurtenissen in 1939, toen ruim 900 Joodse bootvluchtelingen uiteindelijk de dood vonden. Op indringende wijze stelt de opera de omgang met bootvluchtelingen aan de kaak – in het verleden en nu. Hebben we geleerd van WO II? Of blijft medemenselijkheid 'een brug te ver'?

Het verhaal van St Louis Blues

In 1939 voer het passagiersschip de St. Louis af van de haven van Hamburg naar Havana met 937 Joodse passagiers aan boord. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert het schip noodgedwongen terug naar Europa, waar voor de meesten hetzelfde lot wacht als voor miljoenen Joden ten tijde van WO II.

Her-over-denking

De opera St. Louis Blues werd in 1995 voor het eerst geproduceerd door Theaterproductiehuis InDependance en orkest de ereprijs met steun van Schouwburg Arnhem. In de regie van Paul Binnerts werden 21 voorstellingen gespeeld in de grote theaters van Nederland. De voorstellingen coïncideerden met de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Zowel tijdens de 50-jarige als tijdens de aankomende 75-jarige Herdenking heeft de opera nauwelijks aan actualiteit ingeboet. Ook vandaag de dag is het lot van bootvluchtelingen ongewis. De opera maakt de overeenkomsten tussen het gruwelijke lot van de passagiers van de St. Louis in 1939 en bootvluchtelingen anno nu pijnlijk zichtbaar en zet daarmee aan tot her-over-denking.

75 jaar vrijheid

De opera St. Louis Blues behoort tot de 75 projecten die door Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid zijn aangewezen als zijnde van nationaal belang. De opera is geproduceerd in het kader van Gelderland Herdenkt – 75 jaar Vrijheid.

orkest de ereprijs
Hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland: orkest de ereprijs. Het orkest werkt samen met vele partners en is gericht op interdisciplinariteit, educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft orkest de ereprijs met deze insteek een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de 'jonge gecomponeerde muziek' veroverd. Daarmee bereikt de ereprijs een breed en divers publiek: jong en oud, liefhebbers en professionals, niet-kenners en ingewijden.

stichting touchstones

Touchstones produceert multidisciplinaire theaterproducties van artistiek hoogwaardige kwaliteit met een lage drempel, die inspelen op de actualiteit en die, conform de missie van de stichting, "(…) mensen met nieuwe ogen laten kijken naar de wereld om hen heen." Touchstones produceerde de afgelopen vijf jaar met groot succes de Cirque de la Liberté voorstellingen in de ASM Haven van Arnhem.

Musis & Stadstheater Arnhem

De twee grootste cultuurhuizen van Arnhem, met een theater, een kleine zaal en twee concertzalen, zetten zich dagelijks in om een breed en divers cultuuraanbod te realiseren in thuisstad Arnhem. Musis & Stadstheater werkt veelvuldig samen met cultuurpartners in de regio. Met deze bijzondere opera wordt het herdenkingsseizoen 19|20 ingeluid.

Regie: Jeroen Kriek, Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt

Compositie: Chiel Meijering

Libretto: Paul Binnerts

Muziekuitvoering: orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman

Operazangers: Francisca Branco, Pim van Drunen, Luke Mitchell, Ginette Puylaert, Jan Kristof Schliep, Jorien Zeevaart, en Wiebe Pier Cnossen

http://www.chielmeijering.com/

http://www.paulbinnerts.nl/nl/

http://www.ereprijs.nl/

http://www.theateryoungones.nl/teamlid/jeroen-kriek/

http://www.gooshelena.com/

http://www.touchstones.nl/

Locatie: Musis Arnhem 8 voorstellingen van di 10 t/m zo 15 september 2019

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden