Een Romeinse bruiloft

Dit weekend gaat de reizende pop-up expositie 'Een Romeinse bruiloft' bij Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld in Arnhem van start. Bezoekers kunnen dit jaar op acht verschillende locaties in Gelderland deze tentoonstelling en ware huwelijksceremonie meemaken waarin symbolen en rituelen én de rol van vrouwen en mannen binnen het huwelijk aan bod komen. En tot de ontdekking komen: we trouwen nog steeds op z'n Romeins.

Bezoekers van de reizende pop-up expositie zullen verrast worden met interessante weetjes over onze westerse huwelijksrituelen en hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Zo wisselen we nog steeds ringen uit, dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook verankerden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet en kon de vrouw, die meer rechten had dan bij veel andere oude volkeren, van haar man scheiden als hij het te bont maakte. En zelfs haar eigen bezittingen beheren! Verder bepaalde de wet dat de man maar met één vrouw getrouwd kon zijn.

De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien, maar gaat ook dieper in op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie en het huwelijkse leven. 'Een Romeinse bruiloft' vertelt veel over de positie die beiden innamen in de maatschappij, maar ook hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van tradities of vooroordelen. Zo veranderde er in de loop der jaren veel betreft sociale status, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. En juist die veranderingen zijn vandaag de dag heel herkenbaar als het gaat over thema's als 'vrouwelijkheid', 'mannelijkheid' en 'genderrollen'.

Waar en wanneer
'Een Romeinse bruiloft' is een initiatief van Romeinennetwerk Gelderland en ontwikkeld door RomeinenNU in samenwerking met Maartse Hazen. De expositie zal deze zomer (juni tot en met oktober) maar liefst acht locaties in Gelderland aandoen. De exacte data, tijden van de huwelijksceremonies en locaties staan op de website: www.romeineningelderland.nl.

22 - 23 juni
Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld in Arnhem
6 - 21 juli
Tempel | Kerk Museum Elst
27 juli - 15 augustus
Museum Het Pakhuis in Ermelo
17 - 25 augustus
Museum Kasteel Wijchen
31 - 19 september
Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren
21 - 22 september
3 Oever Festival in de Gelderse Poort
28 september - 17 oktober
Flipje en Streekmuseum Tiel
26 - 27 oktober
024 Geschiedenis Festival Nijmegen

Over Romeinennetwerk Gelderland
Romeinennetwerk Gelderland is een platform voor regionale samenwerking op het gebied van Romeinse geschiedenis. Het netwerk bestaat uit gemeenten, historische en archeologische verenigingen, erfgoedorganisaties en musea in Gelderland. Door de krachten te bundelen, vertellen ze samen in heel Gelderland het verhaal over het Romeins verleden en de limes.

Een romeinse bruiloft.png
689.81 KB

Een Romeinse Bruiloft kinderen.png
12.09 MB

Een romeinse bruiloft campagnebeeld.png
5.26 MB


Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen 088-3660269

Volg ons op:

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen Dorpsstraat 14 6661 EK Elstwww.toerismevan.nl

Noot voor de redactie
Voor aanvullende informatie, beeldmateriaal en/of interviewaanvragen: Lideweij Bosman PR & Communicatie 088-3660269, 06-28611302 of l.sbosman@toerismevan.nl Geen berichten meer ontvangen van ons? Klik hier.

Meer berichten