Festival Onzichtbaar Landschap

Oosterbeek - Ontdek het landschap met alle zintuigen op Oosterbeeks landgoed

Zweven tussen de bomen en langs het water aan een tokkelbaan of het aroma van het Oosterbeekse landschap ontdekken via geurkastjes. Dat kan tijdens het festival 'Onzichtbaar Landschap'. Het wordt gehouden tijdens het laatste weekeinde van juni middenin de natuur op landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek.

Kunststichting Scarabee nodigde curator Isabelle Bisseling uit om deze zomer een festival te organiseren op Landgoed De Lage Oorsprong. Vanuit het thema het onzichtbare landschap bracht zij een groep kunstenaars, parfumeurs en onderzoekers bijeen. Zij brengen aspecten van het landschap onder de aandacht die normaal bijna niet opvallen of zelfs helemaal onzichtbaar zijn. Bezoekers worden aangemoedigd om meer van het landschap te ontdekken door te voelen, kijken, proeven, horen en ruiken.

Landgoed De Lage Oorsprong is een romantisch landschap met kronkelende paden, waterpartijen en veel historische elementen. Het gebied ligt op een stuwwal, waardoor spectaculaire hoogteverschillen te beleven zijn. Vanaf de 'footprint' waar het oude landhuis heeft gestaan, heb je een fantastisch uitzicht over de Neder-Rijn.

Op de steilste plek in het landschap installeert Florentijn Hofman een tokkelbaan waarmee je naar beneden kunt zweven. Attic Lab verstopt op verschillende plekken in het landschap geurkastjes die de historie van het landgoed weer tot leven brengen. De Waag Society presenteert het Wetlab in the Wild. In dit laboratorium kan de bezoeker op zoek gaan naar de geheimen van het landschap op microscopisch niveau.

Gijs Verhoofstad laat bomen zingen. Tijdens het festival zijn composities te horen die door de bomen zelf worden gegenereerd. Isolde Venrooy maakt wandelingen en laat zich inspireren door wetenschappelijke kennis over planten, micro-organismen en bomen. Filosofe Sabine Winters, oprichter van discussieplatform Future Based, maakt een Engelstalige podcast rondom de vraag: Kan kunst bijdragen aan een hernieuwde visie van de mens in relatie tot de wereld?

'Onzichtbaar Landschap' wordt op vrijdagavond 28 juni bij zonsondergang geopend met het 'Silent Sky Project' van Rob Sweere. Hij reist de wereld over om groepen mensen te fotograferen die samen naar de hemel kijken. In Oosterbeek doet hij dat op de 'footprint' aan de Van Borsselenweg.

Festival Onzichtbaar Landschap op Landgoed De Lage Oorsprong, Van Borsselenweg 36 Oosterbeek. Open: vrijdag 28 juni van 21.00 tot 0.00 uur, zaterdag 29 juni van 10 tot 22 uur, op zondag 30 juni van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten