Urban sports tijdens het Framed festival op Papendal
Urban sports tijdens het Framed festival op Papendal (Foto: Common Ground)

Urban Sports verenigt jongeren

via de Urban Sports Coalition

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Sinds een jaar zijn Sportbedrijf Arnhem en sportbonden KNGU en KNWU verenigd in de Urban Sports Coalition (USC). In dit 3-jarig project, gefinancierd door NOC*NSF, wordt geëxperimenteerd om jongeren beter te bereiken met urban sporten als freerunnen, hiphop, tricking, calisthenics en freestyle bmx.

Maxi Sellering is Urban City Manager bij dit project en een soort vertaler tussen gemeentes, de provincie, de sportbonden en urban sporters die les willen geven aan kinderen. "Wat je ziet is dat kinderen in de leeftijd van 10-16 jaar minder gaan sporten en zich niet meer aan verenigingen binden. Dat is niet omdat ze sport niet leuk vinden, maar omdat het niet aansluit bij hun leefwereld. Urban sporten doen dat wel.

In de USC bouwen we aan een community met verschillende initiatiefnemers van urban sports om samen aan de jeugd actiever te maken. Op dit moment zijn dat Common Ground, SilverBackZ, Underdog Dance Productions en Skate for Coen. Zij inspireren de jeugd nu al. We koppelen dus eigenlijk vraag en aanbod. Voor de komende tijd hopen we dat zich nog meer van dit soort groepen zich melden."

Common Ground is een community rond Tricking, Freerunning en Calisthenics, die zich aangesloten heeft bij de USC. Joren Neher van Common Ground is blij met dit initiatief: "Naast een gezonde uitlaatklep vormen urban sports, in tegenstelling tot vele andere sporten, een lifestyle waarin je helemaal jezelf kunt zijn. Omdat je hierbij niet vastzit aan allerlei regels, ontstaat voor iedereen een manier om zich te ontwikkelen. Je experimenteert, maakt fouten en leert. Zo ontstaat een eigen stijl, een eigen weg. In samenwerking met andere partijen uit Arnhem en als deelnemer van de USC werken we aan grote projecten: Zo willen wij een eigen urban sportslocatie in Arnhem en werken we aan een groot urban sports- en culture festival."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden