Laura Brown, bestuurslid Guido Hoes, Magda Veldman en Ans Saat bij wijkcentrum Vredenburg waar veel activiteiten van de Zonnebloem afdeling zijn. (foto: Marnix ten Brinke)
Laura Brown, bestuurslid Guido Hoes, Magda Veldman en Ans Saat bij wijkcentrum Vredenburg waar veel activiteiten van de Zonnebloem afdeling zijn. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Ans: 'Het zijn echt engelen voor ons'

"Het gaat bij ons echt om de gezelligheid en om ouderen te betrekken bij de samenleving en te laten zien dat ze er echt nog wel bij horen."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - De Zonnebloemafdeling Arnhem Zuid-Oost bestaat dit jaar dertig jaar. Tijdens het onlangs gehouden jubileumfeest in het Olympus College kwamen er meer dan 120 mensen op af. De Zonnebloem heeft de afgelopen decennia voor veel mensen iets betekend.

Ans Saat is 90 jaar en is maar wat blij dat De Zonnebloem er is. "Het zijn echt engelen voor ons", geeft zij aan. "We kunnen niet buiten deze mensen. Ik ben al heel lang lid van de Zonnebloem en woon nu in de Petersborg. Daar word ik opgehaald om mee te doen aan de bingo of pannenkoekenbakken. Ik ben zelfs wel eens mee geweest op vakantie. Daar heb ik hele mooie, fijne herinneringen aan."
Laura Brown is misschien wel een beetje een uitzondering op de regel. Ze is duidelijk één van de jongste deelnemers aan de diverse Zonnebloem-activiteiten. "Ik zat eerst bij een jongerengroep van de Zonnebloem in de Achterhoek", vertelde ze. "Want in Arnhem hebben ze geen jongerenafdeling en daar hadden ze een plekje over. Het maakt mij helemaal niet uit dat ik veel jonger ben dan de meeste anderen. Het is ook niet zo dat ik eenzaam ben. Ik heb veel vrienden en een baan, maar het is gewoon gezellig. Doordat ik uit Engeland kom heb ik weinig familie hier wonen. Ik heb bijvoorbeeld geen opa en oma's in Nederland, daarom voelen sommige mensen hier toch een beetje als opa en oma."

Ze doet mee met stamppot eten en gaat binnenkort mee op vakantie met de afdeling naar Rockanje. "Dat lijkt me heel leuk, ook al is er nog geen programma bekend. Veel van de mensen die meegaan ken ik al, zoals Guido bijvoorbeeld, die is nog leraar van mij geweest."

Al deze activiteiten die de Zonnebloem afdeling Arnhem Zuid-Oost organiseert waren niet mogelijk geweest zonder de vele vrijwilligers die actief zijn.
"Ik werd gevraagd of ik niet een keertje kon helpen door mee te gaan op vakantie", vertelt Magda Veldman die al jaren vrijwilliger is. "Toevallig had ik zelf net een weekje vrij gepland en toen mijn gezin het prima vond ben ik meegegaan. Ik vond het zo leuk, dat ze me vroegen om vaste vrijwilliger te worden. Ik dacht prima, daar wil ik mijn woensdag best voor 'opofferen'."

Inmiddels is haar werk verspreid over meerdere dagen. "Dan ga ik bij de mensen langs om een praatje te maken of gaan we winkelen. Bij echtparen gaat de man vaak zijn eigen ding doen en ga ik een kopje koffie drinken met mevrouw, die vervolgens haar verhaal kwijt kan. Je merkt toch wel dat ouderen vaak eenzaam zijn, omdat de kinderen ver weg wonen of weinig tijd hebben."
Dat geldt ook voor mevrouw Saat. "Ik kan er soms wel een beetje verdrietig van worden, maar gelukkig zijn er de mensen van de Zonnebloem nog en ook op de Petersborg wordt van alles gedaan."
Magda geeft aan dat het vrijwilligerswerk ontzettend leuk om te doen is. "We doen ook absoluut geen zorgtaken, het gaat echt om gezelschap. Meer vrijwilligers zijn ook altijd van harte welkom. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om met mensen om te gaan".

Meer informatie: www.zonnebloem.nl/arnhem-zuid-oost

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden