Deelneemster Loes, met haar hond en tekening, Kunstenares Astrid en deelneemster Desireé met haar tekening bij buurtcentrum Plattenburg. (foto: Marnix ten Brinke)
Deelneemster Loes, met haar hond en tekening, Kunstenares Astrid en deelneemster Desireé met haar tekening bij buurtcentrum Plattenburg. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Achter iedere deur zit een verhaal'

"Het blijft toch altijd spannend", vindt Astrid. "Je wilt het natuurlijk niet verprutsen, dus soms ben ik wel even onzeker over wat ik er nou van moet maken. Je wilt iemand niet te kort doen."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Beeldend kunstenaar Astrid Aries heeft tekeningen gemaakt naar aanleiding van de verhalen die zij heeft opgehaald bij bewoners van de wijk Plattenburg. "Het project heet Levenstekens", vertelt Astrid. "Bewoners uit deze wijk willen meer activiteiten samen opzetten, om zo de sociale verbondenheid te vergroten. Zo is het idee ontstaan om bijzondere verhalen van bewoners door mij om te zetten in een tekening. Men kan hun verhaal bij mij kwijt, maar tegelijkertijd is het ook een mooie manier om te horen waar in deze wijk behoefte aan is."

Loes doet graag mee aan het project en woont al jaren in Plattenburg. "Ik heb me hier niet altijd thuis gevoeld, maar daar wil ik nu verandering in brengen", geeft ze aan. "Het verenigingsleven ligt in de wijk een beetje op z'n gat en dat kan anders. We zijn al gestart met een wandelgroepje, elke vrijdagmiddag om 15.30 uur vanaf het buurtcentrum en we hebben onlangs de eerste koffiemiddag gehad, maar we willen graag meer doen. Het hangt er helemaal vanaf wat bewoners willen."
De buurtbewoners doen het niet helemaal in hun eentje. Via team Leefomgeving en Rozet is Astrid ingeschakeld om verhalen op te halen bij de bewoners. "Ik ben echt verbaasd over hoe open men is tijdens de gesprekken die ik voer", aldus de kunstenaar. "Ik heb in 2,5 week al achttien verhalen opgehaald. Soms zijn het hele persoonlijke of aangrijpende verhalen. Ik vind het heel bijzonder om dit te doen."

Voor zichzelf schrijft ze alle verhalen op, maar in de tekening die ze vervolgens maakt is geen enkel woord te vinden. "Het is mijn interpretatie van wat ik gehoord heb. Soms is het best lastig om van een verhaal één tekening te maken. Uiteindelijk laat ik natuurlijk eerst de tekening zien aan diegene van wie het verhaal is en vervolgens zet ik het op de speciale Levenstekens Facebook-pagina."

Desireé heeft ook meegedaan aan het project en is ontzettend blij met de tekening die Astrid heeft gemaakt. "Eigenlijk ben ik niet een type die graag op de voorgrond treedt", zegt ze. "Maar dit vind ik toch wel heel erg leuk. Toen ik de tekening zag van Astrid kwam deze wel binnen. Ik vond het heel treffend wat zij van mijn levensverhaal heeft gemaakt. Zo zie je toch maar weer dat achter iedere deur een verhaal zit."

Als buitenstaander heeft Astrid een goed beeld gekregen van de wijk. "Ik denk dat hier mensen zitten die graag iets willen doen, maar nog niet weten hoe. Daarnaast merk je dat er toch ook wel eenzaamheid zit bij bepaalde groepen. Daarom is het goed dat er nu dingen gezamenlijk georganiseerd gaan worden."

Voor Desireé is Plattenburg een echte volkswijk. "Maar dan in de goede zin van het woord. Er wordt naar je omgekeken. Je maakt een praatje of krijgt een appje wanneer iemand teveel zuurkool heeft gemaakt om het vervolgens met anderen te delen." Ook Loes ziet dat de wijk in de afgelopen jaren veranderd is. "Het is er beter geworden. Ik ben een tijdje in mijn schulp gekropen door dingen die er zijn gebeurd, maar dat ligt achter mij. Ik sta er nu positief in om er iets leuks van te maken!"

Meer berichten