Foto:

Helicon MBO Velp beste Boomklimschool van Nederland

Tijdens het NK Boomklimmen in Apeldoorn heeft Helicon MBO Velp zich bewezen als Beste Boomklimschool van Nederland. De studentenwedstrijden die op donderdag 16 mei plaatsvonden tijdens de Nederlandse Bomendagen, leverden zelfs een volledig Helicon-podium op van studenten van de opleiding Boomverzorging/European Treeworker. Met op nummer 1 Guus Gesink, op nummer 2 Dennis Nies en op nummer 3 Kaj van Sintemaartensdijk. Guus en Kaj studeren bij Helicon MBO Velp, Dennis bij Helicon MBO Eindhoven.

Aan de start verschenen 15 deelnemers die allemaal meededen met 5 wedstrijdonderdelen. Zo wordt nagebootst wat een boomverzorger allemaal tegenkomt aan werkzaamheden tijdens het klimmend verzorgen van bomen. Deelnemers legden een parcours af bovenin een boom (workclimb), moesten een lijn gooien om een klimlijn te installeren (throwline) en ze moesten zo snel mogelijk omhoogklimmen via een klimlijn (ascent event). Ook klommen ze via de takken van een boom zo snel mogelijk omhoog (speed climb) en redden ze een slachtoffer uit de boom (rescue climb). Guus Gesink verzamelde de meeste punten en werd dus de winnaar. Er deed ook een vrouw mee aan de competitie: Marleen Wiersema, ook student bij Helicon MBO Velp, werd 9e.

Klimteam

Alle deelnemers van Helicon MBO Velp zitten in het klimteam van de school. Het klimteam bestaat uit ongeveer 15 jongens en meiden, die onder leiding van twee docenten extra oefenen met het klimmen. Zo krijgen ze meer kennis van uitrusting en technieken en zijn ze beter op de hoogte van de nieuwste technieken. Om mee te kunnen doen aan wedstrijden, trainen ze regelmatig buiten schooltijden. En met succes!

Over Boomverzorging/ETW

De opleiding Boomverzorging/ETW is een mbo-opleiding in deeltijd (BBL) die je op niveau 3 of 4 kunt volgen. Afhankelijk van de vooropleiding en ervaring duurt de opleiding in principe twee jaar. Leerlingen komen gemiddeld een dag in de week naar school en werken de rest van de tijd bij een leerwerkbedrijf. Het is de enige volwaardige mbo-opleiding voor boomverzorging in het land. Op school zijn er lessen in alle belangrijke vakken voor boomverzorgers, zoals veiligheid en onderhoud, boombescherming, snoeien van bomen met hoogwerkers, weghalen van zieke bomen, (ver)planten van bomen, controleren van bomen op veiligheid, advies geven bij ziekten en plagen en communicatie. De opleiding is een goede voorbereiding op het examen voor het European Tree Worker (ETW) certificaat dat aansluitend gehaald kan worden. Dit is een internationaal certificaat dat aantoont dat je een erkende uitvoerend boomverzorger bent; een echte bomenspecialist.

Op donderdag 6 juni is er een info-avond bij Helicon MBO Velp over alle opleidingen in de richtingen groene leefomgeving, milieu, voeding en dier. Deze avond is speciaal gericht op laat-kiezers en havisten. Aanmelden voor de avond kan via opendagen.helicon.nl, de koffie staat voor je klaar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden