Leerlingen van het Maarten van Rossem kregen een traktatie na het positieve inspectie-oordeel.
Leerlingen van het Maarten van Rossem kregen een traktatie na het positieve inspectie-oordeel. (Foto: Maarten van Rossem)

Maarten van Rossem maakt korte metten met 'zwakke school'

Ruim een jaar heeft het Maarten van Rossem geleefd met het oordeel ‘zwakke school’. De Inspectie van het Onderwijs heeft daar nu een einde aan gemaakt. Het Maarten van Rossem kreeg eind april een voldoende. Dit is het hoogst haalbare cijfer van de onderwijsinspectie.

In januari 2018 oordeelde de Inspectie van het Onderwijs dat de kwaliteit van het onderwijs op het Maarten van Rossem niet voldoet aan de eisen. De school kreeg een onvoldoende. Sindsdien heeft de school hard gewerkt aan verbeteringen. Eind april bracht de Inspectie opnieuw een bezoek aan de school. De inspectie oordeelde dat de school beter presteert en de leerlingen beter onderwijs krijgen.

Ambitie is terug

“Dat is natuurlijk ontzettend goed nieuws”, reageert directeur Marieke Peppelman. Sinds eind 2018 is zij verbonden aan de Arnhemse vmbo-school. Diverse projectgroepen hebben gezorgd voor concrete verbeteringen. “Het mooiste vind ik dat de Inspectie heeft gezien dat het Maarten van Rossem weer ambitie heeft. Dat heeft de school ook echt. Een groter compliment hadden we niet kunnen krijgen.”

Veilig en plezier

Tijdens het inspectiebezoek bezochten de inspecteurs een groot aantal lessen. Ook spraken zij met onder meer de leerlingen. “Van de inspecteurs hoorden we dat onze leerlingen letterlijk gezegd hebben dat het Maarten van Rossem een veilige en plezierige school is. Zij balen van het imago van de school”, aldus Peppelman.

Toch nog werk aan de winkel

Toch leunt de school na dit positieve oordeel niet achterover. De verbeterprojecten krijgen een vervolg. Peppelman: “Dit is nog maar het begin. Wij zeggen niet alleen ambitieus te zijn, wij zíjn het ook.” Zo wil de school leerlingen nog meer betrekken bij de lessen. Ook blijft er aandacht voor gedrag, onder het motto: ‘We moeten samen zorgen voor een leuke school en daar hebben we allemaal een taak in’. Daarnaast werkt de school aan de eigen professionele cultuur en wat al sterk is, blijft behouden. Zoals de ontwikkeling en begeleiding van leerlingen.

De school

Het Maarten van Rossem is een vmbo-school met ruim 400 leerlingen. Het onderwijs bestaat uit veel praktijkvakken, zowel binnen als buiten de school. In de bovenbouw kiezen de leerlingen een van de vier beroepsprofielen: Economie & Ondernemen, Mobiliteit & Transport, Produceren & Energie en Zorg & Welzijn.

Meer berichten